December 2013

Beverweerd

kasteel Beverweerd

Meer foto's

Een sneeuwlandschap in december zit er dit jaar niet in. Toch voelt het winters: lekker fris en winters licht. Halverwege de middag via het Oostrumsdijkje naar Beverweerd gefietst. Het vrijliggende fietspad dat er nu een jaar ligt fiets lekker relaxed. Het bosje links van de weg wekt mijn nieuwsgierigheid. Hoort dat bij de boerderij? Voor een boerenbosje is het veel te groot.  Ik zou er wel eens rond willen struinen maar heb nog niet kunnen uitvinden of het toegankelijk is of privé terrein.  Het was mijn bedoeling om via het jaagpad langs de Kromme Rijn naar Odijk te lopen, maar het werd een klein stukje lopen en veel fotograferen. De in deze tijd van het jaar al vroeg ondergaande zon zorgt voor mooi warm licht en mooie luchten. Dat levert mooie plaatjes op voor mijn nieuwe project: de Kromme Rijn en omgeving in beeld brengen.  

November 2013

Makeblijde Nodigt Uit!

JJapanse Esdoorn

Meer foto's

Het grijze, mistige weer nodigde niet echt uit om er opuit te gaan. Maar wel een mooie gelegenheid om het evenement Makeblijde Nodigt Uit! te bezoeken. Ik was het al lang van plan, maar er was altijd iets anders. Binnen was het gezellig en druk. Je kon er genieten van live muziek, bier van de Houtense brouwer Hommeles, wijn en kunst.  Ik was vooral nieuwsgierig naar de tuinen. Het park is veel groter dan ik had verwacht. Je kunt er eindeloos ronddwalen. Steeds ontdek je weer nieuwe dingen. En ondanks het grijze weer en einde tuinseizoen zijn er veel mooie dingen te zien en te fotograferen, als je er maar oog voor hebt: het prachtige blad van de Japanse esdoorn, bekende en onbekende vruchten, de prachtige kleuren van de klis of Oos-Indische kers. De enkele bloem die nog bloeit valt extra op. En natuurlijk paddenstoelen: hele kleintjes op een knotwilg of veel soorten elfenbankjes op een paar afgezaagde stammetjes van de berk. Hoe beter je oplet, hoe meer je er ontdekt. Beslist de moeite waard om nog eens terug te komen. Dat het park elke werkdag overdag gratis toegankelijk is wist ik niet!

Wandeling Boekesteyn

Boekestein

Meer foto's

Vanuit bezoekerscentrum Gooi- en Vechtstreek in 's Graveland kun je prachtige wandelingen maken. De route voert langs Boekesteyn, een van de 's-Gravelandse Buitenplaatsen.

Het is een korte wandeling, maar er is zoveel te zien dat ik maar net voor de verwachte bui terug ben bij het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.

In november kleurt het bos in alle tinten, de bessen van de sleedoorn en de vruchten van de kardinaalsmuts steken mooi af tegen de achtergrond en als je goed kijkt zie je steeds meer verschillende soorten paddenstoelen.

 

Oktober 2013

Excursie Wickenburgh

ranke paddenstoel mycena

Meer foto's

Elk najaar organiseert de Milieu Werkgroep Houten een paddenstoelenexcursie naar het bos bij Wickenburgh. Het is een eikenbos op kleigrond en daar zijn er niet zoveel van in Nederland. Gastheer Otto Wttewaall, eigenaar van landgoed Wickenburgh, ontving de deelnemers die in twee groepen begeleid werden door Alexandra Hensberg en Frank Sanders. Er vielen veel soorten paddenstoelen te bewonderen. Ze bij naam noemen bleek een lastige opgave. Er komen niet alleen zo'n 5000 soorten voor in Nederland, ze kunnen ook nog erg van elkaar verschillen afhankelijk van de ouderdom. Op het grote grasveld voor Wickenburgh was de geschubde inktzwam (2) mooi te zien in alle stadia. In het bos ontdekten we naast de wat algemeen voorkomende soorten bijzondere soorten als de biefstukzwam (8) en judasoor (7). Ja, die paddenstoel voelt echt aan als een oor. Verder kwamen namen langs als hertenzwam, honingzwam, oesterzwam, tonderlaar (4) en bundelzwam (3). De meest bekende rood met witte stippen vliegenzwam houdt niet van eiken en kleigrond. Hij heeft een voorkeur voor berken, maar dankzij de tip 'hij staat aan de voet van de haagbeuk tussen Rabobank en Hema', kon ik hem op de terugweg van de excursie toch nog fotograferen.

September 2013

Houten: het landschap

boekpresentatie burgemeester De Jong

Veel te lang niets aan mijn blog gedaan. Te druk geweest met de voorbereiding van de verkoop van mijn boekje ‘Houten: het landschap’. Vrijdag het eerste exemplaar aan  burgemeester Wouter de Jong overhandigd bij een feestelijke presentatie bij boekhandel Wijs. Veel positieve reacties en wat waren er veel mensen. Iedereen die ik niet persoonlijk heb kunnen bedanken: fijn dat je er was!

Augustus 2013

Geboorte van een kalfje

veearts kalfje geboren Blonde d’Aquataine moeder met kalf

oormerken pasgeboren kalf Blonde d’Aquataine kalfje

Een warme zomerse dag. Prima weer voor een fietstochtje langs het Amsterdam- Rijnkanaal. Een tussenstop bij Theetuin De Winkel in Cothen leverde een unieke ervaring op. Een van de koeien van het Franse ras Blonde d'Aquataine in het weiland voor de Theetuin stond op het punt van bevallen. De koe had blijkbaar last van de warmte, want het ging niet vanzelf. De veearts moest er aan te pas komen. Uiteindelijk liep alles vlotter dan de boer had gevreesd en werd het geen keizersnee. Even leek het kalfje levenloos, maar met wat water over zijn kop kwam er leven in. Nauwelijks geboren werd het kalfje al geoormerkt. Noodzakelijk, want nu kon de boer dat doen zonder het risico dat de moeder hem zou aanvallen om haar jong te beschermen. Dan mag de koe los en kan moeder haar jong in alle rust schoonlikken. Het kalfje doet zijn eerste pogingen om te gaan staan, maar dat valt nog niet mee.

© Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

November 2013

Makeblijde nodigt uit!

Wandeling Boekesteyn

Oktober 2013

Excursie Wickenburgh

September 2013

Houten: het landschap

Augustus 2013

Geboorte kalfje

Archief t/m juni 2013