Blog 2016

(Stuur een mailtje als je mijn blog wilt volgen of erop wilt reageren.)

December

roodborstje

Storm en mist

strandlopertjes

meer foto's...

Het jaar eindigt met storm en mist. Eerste kerstdag zijn er zelfs nauwelijks vogels te bekennen aan het strand van Monster. Wel kitesurfers voor wie het niet hard genoeg kan waaien. Uiteindelijk zien we een groepje kleumende strandlopertjes beschutting bij elkaar zoeken. Ze staan ongewoon stil met de kop in de wind, af en toe op één pootje opzij hippend. Van de wandelaars trekken ze zich niets aan, maar uiteindelijk moeten ze toch vluchten voor een hond die op ze afstormt, helaas. Wat de functie van de waterspuwende toren is, heb ik niet kunnen achterhalen. Een kunstwerk of meetinstrument?

November

Kerstmarkt Oostbroek

donatie Utrechts landschap

Op de kerstmarkt op landgoed Oostbroek kon ik de eerste 400 euro doneren voor de boomgaard met oude kersenrassen op Oostbroek. Marije Holleman-Harmsen, hoofd Publiek en Relatie (links op de foto), nam de cheque in ontvangst en lichtte toe welke bestemming het mooie bedrag krijgt.

Broekerpad

huize Scherpenzeel

meer foto's

Vanaf Scherpenzeel loopt het Broekerpad; een van de vele klompenpaden in Gelderland. Het is een verrassende wandeling die deels de Grebbelinie volgt langs het Valleikanaal en de Luntersebeek. Water heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van Nederland. Overal in het land zijn nog restanten van de waterlinies terug te vinden. De Grebbelinie werd in de 18de eeuw aangelegd tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe en speelde nog een rol bij de verdediging in de tweede wereldoorlog. Veel nut had dat niet meer. De vliegtuigen vlogen er gewoon overheen. Nu maakt de linie deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Overwoekerde restanten zijn weer zichtbaar gemaakt en deels hersteld, wandelpaden aangelegd. Ter hoogte van hoeve De Beek kun je zelf ervaren hoe het was voor soldaten om in een loopgraaf het land te verdedigen. In het museum bij de hoeve kun je er meer over te weten komen. Maar niet in de late herfst en winter. Ook de geplande koffiepauze kun je dan vergeten. Veel verder terug in de geschiedenis gaan de stenen van kunstenaar Adri Verhoeven die je op tien plekken van de wandeling tegenkomt. Adrie versterkt alleen de eigenschappen van de stenen die hij vindt. Hij laat de steen de steen zoals die in de lange ontstaansgeschiedenis van de aarde is gevormd. Adrie: 'Het leven van de steen speelt zich in een voor ons ongrijpbare dimensie af. Geologische processen beslaan langere periodes dan een mensenleven. Honderd jaar is niets voor een steen. Een miljard jaar is voor ons moeilijk te bevatten. Steen in zijn gevarieerde verschijningsvorm toont die tijd'.

Eerste professionele Kiwikwekerij

kiwi

Meer foto's

Nieuw Slagmaat: net even iets anders Net even iets anders, dat is wat boerderij Nieuw Slagmaat zo bijzonder maakt. Een professionele kiwikwekerij op Nederlandse bodem? Waarom niet. Gewoon proberen. Uitzoeken hoe het moet en aanpakken. De verwachting in 2014 waren hooggespannen. En eerder dan verwacht was het resultaat er. Deze zomer bloeiden de kiwi's voor het eerst en nu liggen de rijpe kiwi's in de landwinkel. De kiwi als streekproduct… en dat proef je!

Oktober

Lente in de herfst

seizoenen in de war

Een perenboom volop in bloei terwijl de rijpe peren er nog aanhangen. Dit is toch wel een bijzonder natuurverschijnsel in oktober.

September

De IJsselvallei

kleine ijsvogelvlinder

Meer foto's

De maand september compenseert het wat natte begin van de zomer volledig. Je kunt met recht spreken van een Indian Summer. Het boek Kromme Rijn: het landschap ligt bij de drukker. Tijd om met dit prachtige weer even te genieten van een ander deel van het mooie Nederland: het landschap van de IJssel. De eerste wandeling ging over het landgoed Voorstonden bij Brummen. Zelfs op een zondag kun je door dit parkbos in alle rust wandelen langs een gemarkeerde route van Natuurmonumenten. Grote verrassing was de ontmoeting met de kleine ijsvogelvlinder. Een prachtige grote vlinder die sierlijk rondfladdert. Het waren er twee. Ik kende hem niet. Het is een zeldzame vlinder met als enige waardplant wilde kamperfoelie. Met name in de achterhoek en Twente komt hij nog voor. Bij Deventer profiteert de natuur van het project Ruimte voor de Rivier. De gegraven zijgeulen moeten overstromingen bij hoge waterstanden voorkomen. In deze nieuw aangelegde natuur wordt de dynamiek van de rivier weer zichtbaar. Zilverreiger en ijsvogeltje zijn er teruggekeerd. Loenen ligt op de overgang van de stuwwal naar de IJsselvallei. De wandeling gaat voor een groot deel langs de Vrijenbergerspreng waar op de kruising met de Loenenseweg de waterval met het hoogste verval van Nederland zich via trappen naar beneden stort. Daar, bij de parkeerplaats, is het druk maar in het bos zie je niemand meer.

Ledenexcursie O-gen

excursie boomgaard

Excursie naar landgoed Zuylestein en fruitteeltbedrijf familie Uijttewaal.

Donderdag 15 september bezochten leden van de Gebiedscoöperatie O-gen een aantal projecten op de Utrechtse Heuvelrug en in de Kromme Rijnstreek. De ontvangst was op Landgoed Zuylestein: een eigentijds landgoed met een lange geschiedenis die in de 14de eeuw begon. Sinds de 17de eeuw is er nauwelijks iets aan de structuur van het landgoed veranderd. Dat maakt het uniek in Nederland. Het voortbestaan als openbaar toegankelijk familiebezit veilig stellen is de nieuwe uitdaging. Na uitleg over het project Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug nieuwe stijl volgde een rondleiding door de tuinen van Zuylestein. Per bus ging het over de smalle wegen van het Kromme Rijngebied naar het fruitteeltbedrijf van de familie Uijttewaal. Cornelis Uijttewaal gaf uitleg over de duurzame en innovatieve aanpak. Het bedrijf is één van de deelnemers van het project 'Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust'.

West Zeeuws-Vlaanderen

Strand bij NieuwVliet-bad

Meer foto's

Zeeuws-Vlaanderen wordt ook wel 'een landje apart' genoemd. En dat is het zeker. Over land is dit stukje Nederland alleen via België te bereiken. Het voelt dan ook als buitenland. De zee, het strand, de fietstochten door de polder, de wandeling over de wallen... vervelen doet het nooit. De zee is altijd weer anders: een stralende zonsopkomst, storm, een mistige ochtend of een zonnige stranddag alsof het nog hoogzomer is. Helemaal top waren de boomkikkers op de bladeren van de bramenstruiken precies op de plek waar ze vorig jaar ook zaten. Je moet goed kijken om die kleine groene beestjes te ontdekken. Maar als je er een keer een hebt ontdekt, zie je er steeds meer. Soms vlak voor je neus! De wallen van het oude vesting plaatsje Retranchement schijnen er bekend om te zijn.

Juni

Opening Slagmatenpad

Meer foto's

Opening Slagmatenpad Zaterdagmorgen 18 juni werd het eerste Kidsklompenpad feestelijk geopend bij boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik. Het Slagmatenpad is genoemd naar de boerderij die het initiatief nam voor dit pad. Het is 7 km lang en loopt over Fort bij Vechten, de nieuwe natuur van Nieuw Wulven en het boerenland van boerderij Nieuw Slagmaat. De route kan in drie kleine rondjes gelopen worden. Bij het rondje Nieuw Slagmaat maken kinderen kennis met het leven op de boerderij. Tussen die grote blaarkoppen lopen is spannend. Maar ze blijken heel lief en nieuwsgierig. Dan durf je ze best te aaien.

Boerderij Nieuw Slagmaat teelt en boert bewust met oog voor de leefomgeving en de consument. Dat doen ze al heel lang. Het bedrijf heeft zich dan ook aangesloten bij het dit jaar gestarte project Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust. Boerderijen geven met dit bedrijfslabel aan dat ze de burger met het platteland willen verbinden en actief meewerken aan maatschappelijk draagvlak. Als afsluiting van de feestelijkheden rondom de opening van het Slagmatenpad werd het bord onthuld.

Bloeiende Kiwi's bij Nieuw Slagmaat

kiwi bloesem

Meer foto's

Professioneel Kiwi's kweken in Nederland? Waarom niet? Boerin Djùke ziet het als een uitdaging. Net even anders dan anders, dat is wat boerderij Nieuw Slagmaat in Bunnik zo bijzonder maakt. Gewoon proberen. Uitzoeken hoe het moet en aanpakken. Pas over een paar jaar zal duidelijk zijn of de investering wat oplevert. Maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Dit jaar bloeit voor het eerst de bloesem. Straks kunnen dan ook kiwi's als streekproduct worden verkocht in de landwinkel van Nieuw Slagmaat. Nieuwsgierig naar dit traditionele gemengd bedrijf in een nieuw jasje? Zaterdag 18 juni vindt hier de feestelijke opening van het Slagmatenpad plaats. Het is een bijzonder klompenpad speciaal bedacht voor kinderen, een Kidsklompenpad. Ook al een initiatief van Djùke. Het totale pad is 7 km lang en kan in drie korte rondjes worden gelopen: de historie van Fort bij Vechten, het agrarische land van boerderij Nieuw Slagmaat en de natuur van Nieuw Wulven.

Mei

Landgoed Broekhuizen

Broekhuizen

Meer foto's

Op de grens van de Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied ligt landgoed Broekhuizen. In de veertiende eeuw was het een ridderhofstad. Eind 18de eeuw maakte het oude kasteel plaats voor een imposant landhuis van de rijke Jan van Nellesteyn. Een lange bomenlaan leidt naar het toegangshek. Het park rondom met prachtige oude bomen, veel water en mooie doorkijkjes stamt uit die tijd. Het huis zelf is begin vorige eeuw afgebrand. Wat er nu staat is een replica. Veel wandelroutes en klompenpaden lopen over Broekhuizen. Maar alleen een wandeling door het park met zijn rijke flora en fauna is ook beslist de moeite waard, net als een bezoek aan de heemtuin Londo aan de rand van het park. De opvallende duiventoren in het weiland is van Schevikhoven: een complex van gebouwen die deels uit de veertiende eeuw stammen. Vroeger was het een kasteeltje, vandaar de duiventoren want alleen de adel mocht in die tijd duiven houden. Nu is het een boerderij.

April

Voorjaar op landgoed Amelisweerd

Amelisweerd

Meer foto's

In de bocht van de Kromme Rijn tussen Utrecht en Bunnik liggen de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd. Amelisweerd dankt zijn naam aan de eerste bewoner ridder Alelis uten Werde. Een waard, vroeger ook wel weerd genoemd,  is een vlak stuk land langs rivieren. Het parkachtige bos ligt er al eeuwen en werd door de verschillende bewoners van Amelisweerd vormgegeven. Dankzij de ligging op de vruchtbare rivierklei heeft het bos een rijke flora en fauna. In het vroege voorjaar, als  de zonnestralen nog de bosbodem kunnen bereiken, staat het bos vol stinzeplanten.  In april bloeien de boshyacint, bosanemoon en bostulp. Die hebben we te danken aan markies Maximilien-Henri. Hij woonde hier in de 18de eeuw en was een echte liefhebber van bloemen en planten. Het landgoed dat nu eigendom is van de stad Utrecht trekt op mooie dagen heel veel bezoekers. Toch zijn er nog genoeg plekken waar het rustig is. In de ochtenduren waarin de natuur op zijn mooist is, heb je het bos bijna voor je alleen. Af en toe word je opgeschrikt door de Nijlganzen die tijdens de balts flink wat lawaai kunnen maken.

Maart

Kampioenschap heggenvlechten

kampioen heggenvlechten

Meer foto's

Kampioenschap heggenvlechten Heggenvlechten is een oud ambacht. Dit cultureel erfgoed was bijna verloren gegaan omdat prikkeldraad de natuurlijke afscheiding van dicht in elkaar gevlochten doornenhagen, die het vee moesten tegenhouden, overbodig maakte. Dat is niet alleen jammer vanwege de cultuurhistorische waarde, maar ook voor de natuur. Vogels en kleine zoogdieren vinden er een schuilplaats, bouwen er een nest en vinden er voedsel. De lang verwaarloosde heggen worden door goed beheer en met hulp van vrijwilligers nu weer in ere hersteld. Vijf maart vond in Wijk bij Duurstede de kampioenschappen heggenvlechten plaats. De organisatie had een lang verwaarloosde heg uitgekozen vlak bij de Kromme Rijn. Een lastige klus voor de deelnemers. Met boomzaag, bijl en hiep gingen de teams de dikke stammen te lijf. Daar komt heel wat vakmanschap bij kijken. Wanneer gebruik je welk gereedschap en hoe maak je de juiste snede zodat je de tak kunt buigen zonder dat hij knakt of het leven eruit verloren gaat. Winnaar is Florence Deru uit Utrecht, hier op de foto.

Februari

Meer foto's

De seizoenen lijken danig in de war. Herfst, lente en winter lopen door elkaar. Je ziet planten uit alle jaargetijden. Even leek het voorjaar los te barsten, vroege boeiers staan extreem vroeg in bloei. Vogels zoeken een partner. Dat levert soms vreemde combinaties op als een rietgans met een brandgans. Maar dan slaat de winter weer toe. Maartse buien in februari. Mooie luchten; dat wel.

Januari

Langs rivieren

De lek

Meer foto's

 

Het is een rare winter. Veel te hoge temperaturen en dan opeens toch een weekje echt winter, vooral in het Noorden van het land. Maar ook in de Kromme Rijnstreek had het landschap even een winters karakter, al is het beetje sneeuw dat er lag in de zon snel verdwenen. Toch even het gevoel van winter tijdens een mooie fietstocht langs de Lek.

In het kader van het boekje over de Kromme Rijn dat eind dit jaar verschijnt veel ommetjes gemaakt langs de Kromme Rijn. Het landschap oogt nu kaal, maar het is wel een mooie tijd van het jaar om vogels te fotograferen. Ze maken zich op voor het voorjaar.

 

 

Wachttoren fort Fectio

© Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

Blog 2016

Langs rivieren

Februari

Kampioenschap heggenvlechten

Lente op Amelisweerd

Landgoed Broekhuizen

Kiwi bloesem

Opening Slagmatenpad

West Zeeuws-Vlaanderen

Ledenexcursie O-gen

De IJsselvallei

Kiwikwekerij

Broekerpad

Storm en mist

Blog 2014

Blog 2013

Blog 2015