Blog 2018

 

Maart

Lente in Nieuw Wulven

Meer foto's

Het lijkt nu echt lente te worden. Dat merk je als je in Nieuw Wulven het kidsrondje speelbos loopt van het Slagmaatpad. De vogels laten zich horen en de eerste bloesem bloeit. In de top van de dichte struiken langs het aanlooppad vanaf de Rijsbruggerweg zingt de heggemus. Anders dan zijn naam doet vermoeden is het geen mus. Hij is veel ranker en heeft een spits snaveltje. Dat heg klopt wel. Daar schuilt hij graag.

De eerste bloemen van de sleedoorn zijn open. Die boeien op het kale hout. Hij is laat dit jaar. Midden tussen de kale struiken langs het struinpaadje voor kinderen staat een wilde pruim prachtig te bloeien. Hij heeft net als de sleedoorn kleine witte bloempjes, maar er zitten al wel groene blaadjes aan de takken. Heel sierlijk zijn de mannelijke katjes van de berk op het Grote Fort. De vrouwelijke katjes zijn veel kleiner en gaan pas na de bevruchting hangen. Langs het watertje Nieuw Wulvense Waterlinie lijken bijzondere boompjes te staan met witte en roze bloemen. Maar het blijken twee verschillenden prunussen te zijn die tegen elkaar aan zijn geplant. Langs de oever van het plasje aan de voet van de uitzichtheuvel staat het vol Klein hoefblad. Deze pioniersplant bloeit al heel vroeg in het voorjaar.

Na de uitzichtheuvel loop je over een pad met aan beide kanten grauwe abelen. De ogen op de stammen lijken je aan te kijken. Op die plek heeft een tak gezeten die is afgebroken. Even verderop gaan twee winterkoninkjes de strijd aan met elkaar. Luidkeels zingen ze hun liedje met de kenmerkende rollende r van winterrrrkoninkje (tip van gids Hans om de zang te herkennen). Even verderop bij het plasje met de steiger wacht nog meer avontuur. Een reiger speurt bij de rietkraag naar wat eetbaars. De meerkoet kun je er altijd aantreffen en is waarschijnlijk op zoek naar een geschikte plek om een nest te bouwen. De aalscholver waant zich onbespied en neemt uitgebreid een bad. Het zou zo een plaatje uit een boek van Jac. Thijsse kunnen zijn.

Februari

Buitedijks natuurgebied De Vooroever

De Vooroever

Meer foto's

Tussen Medemblik en Wervershoof ligt het natuurgebied De Vooroever. Het is koud en er staat een snijdende ijskoude wind. Maar het is te uniek weer om, nu ik toch in de buurt ben, niet even het IJsselmeer op te zoeken. De Vooroever is vanaf 1991 in fasen aangelegd aan de buitenkant van dit deel van de Westfriese Omringdijk. Op de ondiepe zandbanken langs het IJsselmeer is zand gestort. De begroeiing op de zo ontstane eilandjes en kwelders dempen de grote golven sneller dan de kleine. Zo krijgt de dijk het minder te verduren bij ruig weer en dat vergroot de veiligheid. Maar ook de natuur profiteert ervan. De geleidelijke overgang van nat naar droog gebied is aantrekkelijk voor veel soorten vogels. Het principe van een vooroever stamt al uit de tijd dat hier vanaf het jaar 1000 dijken werden aangelegd. Die bestonden uit alleen veen en klei. De vooroever fungeerde als golfbreker. Later ging men het dijklichaam extra verstevigen op plekken waar de vooroever was weggeslagen. De hernieuwde aanleg van de Vooroever is een win-win ingreep. Veiligheid, natuur en recreatie gaan hier samen.

ooievaar

© Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

Blog 2018

Februari

De Vooroever

Blog 2014

Blog 2015

Blog 2016

Blog 2017