Terug naar Blog 2018

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

Rondje Zeeuws-Vlaanderen

West Zeeuws-Vlaanderen is geliefd om zijn mooie brede stranden. Maar je kunt er ook mooie fietstochten en wandelingen maken. Met de fietsknooppunten kun je heel gemakkelijk je eigen route uitzetten. De hier beschreven route van 50 km brengt je langs de natuur en historie van het 'landje apart'. De route start in Nieuwvliet-bad: 10-83-82-15-17-42-46-47-78-77-76-73-71-70-99-97-96-31-30-29-32-37-10.

Het is een verkennend rondje langs hoogtepunten en komt langs verschillende plekken waar je een mooie wandeling kunt maken. Meteen al bij fietsknooppunt 83 kun je een route lopen door nieuwe natuur en langs kreken (wandelknooppunt 37-36-17-18-74-93-37).

Via Groede en Oostburg rijd je naar de Sophiapolder. Het is een van de natuurprojecten als compensatie voor de verdieping van de Westerschelde. In het open landschap ligt een brede kreek met daarin eilandjes. Je kunt er omheen lopen. Achter de vogelkijkhut is een bosje aangelegd met inheemse struiken. Het is verrassend hoe snel vogels de speciaal voor hen aangelegde natuur weten te vinden.

Tussen Aardenburg en Sluis kom je langs de prachtig herstelde Kruisdijkschans. Sluis zelf is erg toeristisch, maar op de wallen rondom kun je in alle rust een wandeling maken. Er is veel gevochten in Zeeuws-Vlaanderen en dus vind je er veel verdedigingswerken. Daar heeft de natuur nu vrij spel. Ook Retranchement was een vesting. De braamstruiken rond de wallen daar zijn nu een geliefde plek voor de boomkikker. Stap even af bij het bankje tussen 31 en 30. Het is een heel klein beestje. Maar als je goed kijkt, ontdek je er steeds meer in de braamstruik erachter.

Via het Zwin en de Verdronken Zwarte Polder gaat de fietstocht terug naar Nieuwvliet-bad. Tijd om een lange pauze te nemen en te genieten van het uitzicht op strand en zee bij het vernieuwde paviljoen De Strandganger.