Terug naar Blog 2018

 

Marijke van Eijkeren - Het is niet toegestaan om foto's op wat voor wijze dan ook over te nemen zonder toestemming

Landgoed Kranenkamp

Tussen de IJssel en de Sallandse Heuvelrug ligt Salland; een kleinschalig landschap met een afwisseling van bos, landgoederen en boerenland. Hier, ten noordoosten van Diepenveen, ligt landgoed Kranenkamp.

Er lopen verschillende wandelingen door het park en het bos van Kranenkamp, maar je kunt ook je eigen route uitzetten met de knooppunten van wandelnetwerk Salland. Ik wandel de parkbosroute vanuit Nieuw Sion, de voormalige cisterciƫnzer abdij.

Via een statige beukenlaan kom je bij het park in Engelse landschapsstijl. Een groene specht heet me welkom en overal om men heen hoor ik de vrolijke roep van de boomklevertjes. Het park dat bij het landhuis hoort dat hier vroeger stond, is begin deze eeuw door IJssellandschap in oude luister hersteld, compleet met idyllische bruggetjes en theehuis. Het glooiende pad volgt de kronkelige vijver en sloot. Vanuit het theehuis heb je mooi zicht op de vijver. De haiku's op de muren stemmen tot nadenken.

Via een betonnen brug over de kaarsrechte Soesterwetering kom je in het bos en wandel je afwisselend over rechte lanen en kronkelige bospaden. Het gemengde bos met naald- en loofbomen begint steeds herfstiger te kleuren. Paddenstoelen schieten overal uit de grond of groeien op oud hout.

Terug maak ik nog even een rondgang door de kloostertuin van Nieuw Sion en word ik verrast door een kolibrievlinder. De camera zat al in de tas, helaas.