Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2019

Sneeuw

Een winter zonder sneeuw is geen winter. 's Morgens wakker worden in een witte wereld blijft een sprookje. Hoe heerlijk is het dan dat je zo vanuit je huis het bos Nieuw Wulven in kunt wandelen en door de weilanden van boerderij Nieuw Slagmaat.

schaap texelaar

De schapen hebben geen last van de kou. Hun dikke vacht houdt ze warm. De blaarkoppen van Nieuw Slagmaat staan op stal maar de schapen lopen nog lekker in de wei. In de sneeuw vinden ze nog voldoende gras voor een lekker maaltje. In de droge zomer wilde het niet meer groeien, maar de herfst en vroege winter waren relatief nat en warm.

De felrode bessen van de Gelderse roos vallen op in de sneeuw. Vogels vinden ze blijkbaar niet zo lekker. Het is wachten op een invasie van de pestvogels die er graag van snoepen.De hazelaar bloeit als eerste van de wilde planten met mannelijke katjes. Als de winter nog moet beginnen kondigen ze al de lente aan. De berkenkatjes komen voorzichtig te voorschijn; die van vorig jaar hangen er nog aan.

De vogels in Nieuw Wulven hebben moeite om voldoende voedsel te vinden. Ze houden zich stil. Met de verrekijker vallen de prachtige kleuren van de fazant extra op. Een vinkje is zo druk met het pikken van de zaadjes uit een brandnetel dat ik haar tot heel dichtbij kan benaderen. In alle rust, met opgeblazen veertjes, poseert ze voor de camera. Stilletjes loop ik verder, verstoring kost vogels veel energie.

De vogels uit Nieuw Wulven zoeken nu massaal de tuin op. Daar is hun tafeltje gedekt. Het is een komen en gaan van koolmeesjes, vinken en een paartje pimpelmezen. Het roodborstje is een vaste gast en altijd in z'n eentje.

Het is wel oppassen voor de katten in de buurt. In en onder de heg of op een takje tegen de muur vinden de vogels beschutting. De winterakoniet staat al in bloei. De gele bloempjes komen net boven de sneeuw uit.