Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2019

Lente langs de Kromme Rijn

En al weer een weerrecord verbroken. In de winter in je T-shirt buiten lopen bij een temperatuur van bijna 20 graden. Gisteren aan het strand bij de Wassenaarse Slag leek het wel zomer. Kinderen die in shirtje en korte broek zandkastelen bouwden. Maar het was toch echt krokusvakantie en geen zomervakantie. Vandaag is het nog een graadje warmer; nog net niet te warm voor een lange wandeling langs de Kromme Rijn van Oud Amelisweerd naar Odijk.

roodborstje

Het roodborstje denkt dat de lente is begonnen en laat zijn voorjaarsliedje liedje horen. Het oranje van zijn borst steekt mooi af tegen de strakblauwe de lucht.

De blauwe lucht geeft de Kromme Rijn een onwerkelijk blauwe kleur. De bij gebrek aan wind spiegelgladde rivier versterkt dat effect. De fuut is in zijn voorjaarstooi op z'n mooist. Langs de Kromme Rijn kom je hem regelmatig tegen. Erg schuw zijn ze niet. Ze zijn wandelaars gewend net als de meerkoeten.

De knobbelzwaam neemt uitgebreid een bad. Hij moet straks wel kunnen pronken bij het vinden van een partner. Het is een mooi gezicht om te zien hoe hij al zijn veren een poetsbeurt geeft. De spetters vliegen in het rond.

Katjes bloeien al volop. De zilvergrijze zachte wilgenkatjes kleuren geel. In een boom met oranjerode bolletjes gonst het van de bijen.

klein hoefblad

Vlak langs de waterkant bloeit Klein Hoefblad. Ik zag ze pas op de terugweg. Waarschijnlijk waren de bloemblaadjes 's morgens vroeg nog gesloten; nu koesteren de bloemhoofdjes zich in de zon. Het is een pioniersplant die het goed doet op omgewoelde aarde en de zanderige oever van de rivier. Samen met speenkruid is het een van de eerste geelbloeiende planten die al in de winter kunnen bloeien. Het is dus niet uitzonderlijk dat je ze nu ziet.

Op de terugweg lopen we even een stukje van de ringslagroute door de Niënhof. Het warme lenteweer heeft de ringslag niet kunnen verleiden om uit zijn winterslaap te ontwaken. Ik heb hem althans niet kunnen ontdekken. Wel slim, want wie weet hoe koud het nog gaat worden. De sneeuwklokjes staan er nog prachtig bij. De sterhyacint bloeit ook al. Het is een van de kleinere stinzenplanten, waardoor ze wat minder opvallen.

Tussen Rhijnauwen en Amelisweerd staan de krokussen en narcissen in volle bloei. Met name de narcissen zijn erg vroeg dit jaar. Daar profiteren de bijen van die met deze hoge temperaturen volop uitgevlogen zijn.