Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2019

Lente in Twente

Erve Middelkamp

Twente is een uniek stukje Nederland. Hier vind je nog echt de rust en de stilte. Je wandelt over boerenerven en fietst dwars door de bossen over onverharde fietspaden. Het golvende landschap op de stuwwal ten oosten van Oldenzaal doet on-Nederlands aan. Hoogtijd om weer eens een arrangement te boeken bij hotel 't Kruisselt in de Lutte. Alleen al om dit kleine deel van Twente te ontdekken waren de drie dagen dat we er verbleven te kort.

erve middelkamp

Vanaf het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten tegenover het hotel lopen verschillende wandelroutes, maar je kunt ook je eigen route samenstellen aan de hand van wandelknooppunten.

 

stuwwal twente

In de voorlaatste ijstijd was Twente bedekt met ijs dat zich in lobben over het landschap uitbreidde. Daardoor werd de grond omhoog geduwd tot heuvels. Die grond bestond uit grof zand, wit zand en grind dat eerder door de Rijn, die hier tot de ijstijd stroomde, was afgezet. De grote zwerfkeien die je hier en daar in Twente ziet, werden vanuit Scandinavië met het ijs meegevoerd.

mariakapelletje De Lutte

Tijdens de wandeling kom je op veel plekken Mariakapelletjes tegen. Grote delen van Twente waren katholiek. En al zijn veel mensen niet meer zo kerkelijk en horen processies tot de verkleden tijd; de Mariakapelletjes zien er verzorgd uit en er brandt altijd een kaarsje.

twents hek

In het boerenlandschap kom je regelmatig het authentieke Twentse landhek tegen. Het wordt ook wel een wringhek genoemd. De planken zijn gemaakt van eikenhout. Op de bovenkant van het hek ligt een eiken boomstam die aan beide zijden uitsteekt. De ene kant, bij een origineel hek de stobbe van de boomstam, dient als contragewicht. De andere kant is het handvat. Zo kun je het hek gemakkelijk opendraaien.

schotse hooglanders

Door het Twentse landschap stromen talloze beekjes. In het heuvelachtige landschap stroomt het water via de weg van de minste weerstand naar de lager gelegen stroomdalen. Die weg loopt nooit recht. Om te leven heb je water nodig, overstromingen zorgen voor vruchtbare grond en de waterkracht kun je gebruiken om watermolens aan te drijven. Al eeuwenlang wonen mensen daarom langs de beken. Wegen van de ene boerderij naar de andere volgen de waterlijn en lopen dus zelden recht. De afwisseling van krachtig en rustig stromend water, steile en glooiende beekoevers en natte en droge gebiedjes zorgen voor een interessante flora.

 twente

De in de ijstijden gevormde ondergrond bepaalt nog altijd hoe het land kan worden gebruikt. Zo ontstond ten oosten van Oldenzaal het kampenlandschap. Het is een kleinschalig landschap. De boerderijen staan verspreid over het gebied. Akkers en weilanden worden omringd door bos en houtwallen. In de Middeleeuwen ontstonden marken, een voorloper van gemeenten, waar boeren in samenwerking de ontginning aanpakten en het land beschermde tegen nieuwkomers. De Luttermarke was de grootste en belangrijkste marke van Twente. Deze bestond uit vier delen, heurnes genoemd: Elfterheurne, Roorderheurne, Molterheurne en de Hengelerheurne. Streeknamen verwijzen hier nog naar terug.

Je wandelt afwisselend door bos, beekdalen en langs kleinschalige akkers en weilanden. Eind maart oogt het landschap nog kaal, maar aan de struiken is al het eerste lentegroen zichtbaar.

Schloss Bad Benteheim

De auto blijft tijdens deze minivakantie op de parkeerplaats staan. Het arrangement is inclusief het gebruik van een prima fiets met zeven versnellingen. Via een mooie rit kom je aan bij slot Bad Bentheim net over de grens. Vroeger hoorde Bentheim bij Twente. Dat hoor je nog terug aan het dialect aan beide kanten van de grens.

katjes van ruwe berkdotterbloemen

In het park aangelegd in Engelse landschapsstijl op landgoed Wilmersberg is de lente zichtbaar aanwezig. De ruwe berk laat voorzichtig al wat blaadjes zien. De mannelijke katjes aan de sierlijke twijgen vallen het meeste op. De kleinere vrouwelijke katjes staan nog rechtop. Na de bevruchting gaan ze pas hangen. Ze blijven aan de boom zitten terwijl de mannelijke katjes na de bloei afvallen. Langs het water van de vijver bloeien de dotterbloemen.

sleedoorn in bloeibosannemoon

Verderop in het bos bloeit de sleedoorn met duizenden witte bloempjes. De Bosanemoon profiteert nog van het licht dat door de kale takken van de bomen valt, net als speenkruid. En ook de paardebloem groeit al door het dorre herfstblad omhoog. Het bloemhoofdje bestaat uit honderden lintbloemen.

speenkruidpaardenbloem