Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2020

April

Thuis blijven

oranjetipje

'Blijf thuis' is nu het dringende advies van de overheid. Nederland is in een intelligente lockdown. Met het prachtige lenteweer is dat prima te doen als je een eigen tuin hebt. Helemaal als je die tuin zo inricht dat vogels, vlinders en insecten zich er thuis voelen. Ik hoef er niet op uit om oranjetipjes te zien. Ze fladderen gewoon om mij heen in de tuin. De natuur kent geen grenzen. De lente barst los alsof er niets aan de hand is in de wereld.

De wilde pruim bloeit elk jaar al vroeg in maart. Nu is hij uitgebloeid, maar een takje dat na het snoeien begin dit jaar is blijven liggen, bloeit juist nu. Afgekapt van de boom zit er blijkbaar nog steeds leven in.

Mijn tuin ligt aan de rand van Houten, tegen de geluidswal aan. Die is begroeid met fors uitgegroeide struiken. Achter de Rondweg lag vroeger weiland met verspreid een populierenbosje. Rond de eeuwwisseling is hier nieuwe natuur aangelegd; het bos Nieuw Wulven. Voor een mooie overgang heb ik het aangrenzende deel van mijn tuin ingericht als vogelbosje. Hier mag de natuur zijn gang gaan. Inheemse, besdragende struiken kopen bleek nog niet zo eenvoudig. De meidoorn bloeide prachtig, maar er kwam geen bes aan. Nu groeien er twee wilde struiken die vanzelf aan zijn komen waaien. Hopelijk komen ze dit jaar in bloei.

wilgekatjes krenteboompje

April 2020 is de zonnigste maand ooit gemeten. De lucht is uitzonderlijk blauw en schoon. Dat was te danken aan de lockdown wereldwijd: bijna geen vliegverkeer en weinig auto's op de weg. Thuis blijven blijkt goed voor de natuur. De bloeiende knotwilg steekt mooi af tegen de blauwe hemel. Vierendertig jaar geleden was het niet meer dan een tak in de grond; geplant aan de rand van de tuin als overgang naar het achterland. Nu heeft hij een dikke stam en vele takken. In het voorjaar zoemt het er van de bijtjes. Het krentenboompje is onderdeel van een gevarieerde beplanting op de erfgrens. Al vroeg in het jaar profiteren de merels van de bessen.

smeerwortel

Voor de beplanting kies ik zo veel mogelijk bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders en insecten. De smeerwortel bloeit al vroeg. Daar zijn de hommels blij mee. Blad en uitgebloeide bloemen blijven in de winter liggen. Allerlei beestjes vinden hier een mooie schuilplek.

paardebloem

In april kun je genieten van weilanden die geel zien van de paardebloemen. Maar in deze tijd geven ze ook kleur aan mijn tuin. Voor mij is het geen hardnekkig onkruid. Voor insecten en vlinders is het in deze tijd van het jaar een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. Met paardebloemen lok ik ze naar mijn tuin. Dat alle delen van de plant een geneeskundige werking hebben wisten ze al in de Middeleeuwen. Als je er niet te veel van in je tuin wilt, dan kun je ze na de bloei het beste afknippen. De diepe penwortel uitsteken lukt vaak niet goed en uit elk stukje wortel groeit weer een nieuwe plant.

speenkruid

Speenkruid groeit al vanzelf in mijn tuin sinds ik er woon. De wortelknolletjes lijken op speentjes, vandaar de naam. De bloemen hebben prachtig goudgele, glanzende blaadjes. Net als paardebloemen sluiten ze 's nachts hun bloemblaadjes. Ze horen echt bij de eerste lentedagen. In maart en begin april bloeien ze volop. Ze groeien het beste op beschaduwde plekken en profiteren van het zonlicht dat in het vroege voorjaar door de kale takken van bomen en struiken valt. De jonge blaadjes schijnen gezond te zijn vanwege de grote hoeveelheid vitamine c. Maar na de bloei worden ze giftig. Het blad groeit dan hard en net als je overweegt om die woekeraar maar uit te roeien verdorren de blaadjes, verdwijnen ze in het niets en krijgen andere planten alle ruimte.

hommel

Gele dovenetel is ook zo'n woekeraar, maar in het voorjaar staan ze prachtig in de tuin. Hij houdt van schaduw en is een prima bodembedekker. Als ze uitgebloeid zijn trek ik ze gewoon uit waar ze andere planten in de weg staan. Met name hommels zijn dol op de nectar uit de gele lipbloemen. Het bruine vlekje op de lip wijst ze de weg. Hier doet een boomhommel zich te goed aan de nectar. Je herkent hem aan het oranjebruine behaarde borststuk. Ze hebben hun nest in boomholtes, maar ook wel in nestkastjes. Bij hun nest kun je beter niet in de buurt komen. Dan reageren ze, anders dan de meeste hommels, agressief. Het best kun je nestkastjes daarom in de winter schoonmaken.

oranjetipje oranjetipje

Oranjetipjes in mijn eigen tuin! Het is zo'n vrolijk gezicht om ze rond te zien fladderen. Alleen de mannetjes hebben oranje vleugelpunten. De vrouwtjes zijn lastig te onderscheiden van witjes als ze vliegen. Als ze met gesloten vleugels zitten, herken je ze aan hetzelfde vlekkenpatroon aan de onderkant van de vleugels als bij het mannetje. Tijdens de paringsdans fladdert het mannetje wild om het vrouwtje heen. Je ziet ze alleen in april en mei. Pinksterbloemen en look-zonder-look zijn de waardplanten. Maar ook op judaspenning willen ze wel eitjes leggen. Die moet ik maar eens in mijn tuin planten.

citroenvlinder

Een van de eerste vlinders die je in het voorjaar in je tuin kunt zien is de citroenvlinder. Ze overwinteren in dicht struikgewas. Dat kunnen groenblijvende stuiken zijn, maar ook een graspol. Ook witjes zie je al vroeg in het jaar.

pimpelmees koolmees

Elk jaar weer spannend of de pimpelmees of de koolmees een nestkastje gaan bezetten. De koolmees vliegt actief met nestmateriaal naar een nestkastje. Wie weet vliegen er straks jonge koolmeesjes uit. De koolmees is een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Van die plaagrups willen we er wel wat minder hebben. De kleine koolmeesjes zijn er blij mee.

pimpelmees

In het vogelbosje wanen de meesjes zich onbespied. Het is een mooie plek om hun verenkleed op te poetsen.