Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2020

September 2020

Wandelen langs de zee

ondergaande zon

'Het gat van Nieuwvliet-bad' noemen we dit stukje strand in West Zeeuws-Vlaanderen ook wel. Onderweg naar onze vaste vakantiebestemming viel nog een buitje, maar in Zeeland brak de zon door. Het was een onverwacht zonnige vakantie in september met zomerse temperaturen. Zelfs op een dag dat heel Nederland nat en grijs was, liepen wij in de zon over het strand.

het strand bij Nieuwvliet-bad

Het was niet alleen zonnig, maar ook zomers druk langs de kust. Dat lag niet alleen aan het mooie weer. Veel mensen hadden hun voorjaarsvakantie noodgedwongen moeten verplaatsen naar september vanwege de coronamaatregelen. 's Morgens vroeg is het niet alleen heel rustig op het strand, maar ook heel mooi. Het licht verandert per minuut.

strandhuisjes in de vroege ochtend

In september hoef je er niet zo vroeg je bed voor uit om van die stille momenten te genieten. Even heb je de zee voor jezelf, samen met de meeuwen.

de zee

Het strand is nooit hetzelfde. De zandbanken op het brede strand zien er elk jaar weer anders uit. Dit levert bij vloed verschillende golfpatronen op. Zonder ingrijpen zou het strand steeds smaller worden. De duinen zouden afkalven. Zandsuppletie moet dat voorkomen. Een innovatieve methode hiervoor is de zandmotor. Op een plek in zee wordt een grote hoeveelheid zand gestort. Natuurlijke processen verspreiden dit zand over de kust.

de kust van West Zeeuws-Vlaanderen

Paalhoofden breken de golven en zorgen ervoor dat het strand niet nog sneller afkalft. Deze methode is al 500 jaar oud en hoort tot het cultureel erfgoed van Zeeland. Ze zijn dus niet alleen fotogeniek, maar ook nuttig. Voor zeevogels is het een geliefde rustplaats.

delta in het klein

Op het strand zie je in het klein hoe het water in een delta zijn weg vindt. Water zoekt de weg van de minste weerstand. Het water dat tijdens de vloed een plas vormt achter een zandbank stroomt bij eb weer naar de zee. De brede waterstroom slijt diepe en ondiep geulen uit in het zand. Zo ontstaan verschillende golfpatronen en tussen de geulen hoger gelegen, vlakke stukken zand. Zo stroomde de Rijn door Nederland toen er nog geen dijken waren.

de zee bij Nieuwvliet-bad

De branding is niet alleen mooi om te zien, het geluid van de golven die breken is ook rustgevend.

vuurtoren van Breskens

Richting Breskens is de vuurtoren een niet te missen element. Hij is van gietijzer en staat er sinds 1868. Een paar jaar geleden is hij gerestaureerd en kun je er ook in. Zo'n bezoek is beslist de moeite waard. Helaas is dat dit jaar niet mogelijk door corona.

haaientanden zoeken

Het strand tussen Cadzand-bad en Breskens is bekend om zijn fossiele haaientanden. Ze zijn miljoenen jaren oud. Haaien verbruiken in hun leven duizenden tanden. Tand afgebroken? Geen probleem, de nieuwe zit er al achter. Aan de typische voorovergebogen houding van de strandwandelaar kun je zien dat hij tijdens een strandwandeling naar haaientanden zoekt. De hele fanatieken zoeken met een zeef, sommigen zelfs nog in het donker met een zaklantaren.

zonsondergang bij de zee

's Avonds is het nog even genieten van de ondergaande zon. In september gaat hij al weer vroeg onder. Maar ook als je later op het strand komt, is het er minstens zo mooi. Het licht van de zon achter de horizon kleurt nog lang de lucht die weerspiegelt in het water.

De zee bij Nieuwvliet-Bad

Home