Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2020

December 2020

Natuur om de hoek

grote zilverreiger

December begon koud. Nachtvorst, het begint nu echt op winter te lijken. De coronamaatregelen zijn nog altijd van kracht en dat zal nog wel even zo blijven. Gelukkig kan ik genieten van wandelingen in Nieuw Wulven. De natuur ligt letterlijk bij mij om de hoek. Vervelen doet het nooit. Altijd is er wel iets bijzonders te beleven, zoals een groter Zilverreiger die vlak over mijn hoofd vliegt.

Nieuw Wulven

Een strak blauwe lucht. Zon op het populierenbosje. Het open veld ziet nog wit van de rijp. De meeste bomen zijn nu kaal. De nachtvorst helpt daar nog een handje bij mee. Bladeren hebben een functie bij de waterhuishouding van de boom. Een boom krijgt water via de wortels, bladeren verdampen het water. In de winter stagneert de aanvoer van water. Om niet uit te drogen, laat de boom zijn bladeren vallen. Het hormoon auxine stimlueert de aanmaak van een kurklaagje tussen boom en het steeltje van het blad waardoor het uiteindelijk afvalt. Als de dagen korter worden en het kouder wordt, neemt de hoeveelheid van dat hormoon toe. Nachtvorst versnelt dit proces.

staartmeesje

Niet alle bomen verliezen even snel hun blad. De eik houdt nog lang zijn bruine blaadjes vast. Een troepje staartmeesjes brengt een bezoekje aan de boom. Het gezellige geluid van deze sierlijke vogeltjes maakt mij altijd vrolijk. In deze tijd van het jaar vliegen ze in groepjes rond op zoek naar voedsel. Het zijn echte acrobaatjes die nooit stil zitten. Het is al lastig om ze met de verrekijker in beeld te krijgen om zo hun prachtige verenkleed te bewonderen. Soms lukt het om er eentje met de camera vast te leggen.

brandnetel

Langs de enkele jaren terug verharde paden in het bos groeien veel brandnetels. Het zijn niet mijn lievelingsplanten, maar de berijpte bladeren zijn toch wel charmant.

drents heideschaap

De Drentse Heideschapen in het drasbos zijn met hun warme vacht goed bestand tegen de kou. In dit voor publiek ontoegankelijke stukje Nieuw Wulven zorgen ze voor een natuurlijke begrazing. Het was een verrassing om ze hier te zien. Tot voor kort zag ik ze alleen op het weiland tussen Rondweg en bos.

kardinaalsmuts

De Gelderse Roos zit nog vol vruchten. Dat komt omdat veel vogels niet houden van de wat bittere smaak. Als het vriest worden de bessen zoeter. Het is lekkere kost voor de pestvogel die juist dan vaker te zien is in ons land. Ook lijsters eten de bessen. Deze inheemse struik houdt van een vochtige, maar niet te natte grond en doet het daarom op sommige plekken in Nieuw Wulven erg goed.

meidoornbes

Op veel bessen van de Gelderse Roos lag nog een laagje witte rijp. Aan de bessen van de Meidoorn die vol in de zon staan, hangen alleen nog waterdruppels. In oktober en november zag ik regelmatig koperwieken van de vruchten eten, maar er zijn er nog genoeg overgebleven. Dankzij de lange stekels aan de takken is het ook een veilig plek voor vogels om een nestje te bouwen.

aalscholver

Bij vogels die vliegen in een V-vorm denk je al gauw aan ganzen. Maar deze overvliegende vogels bleken toch echt aalscholvers te zijn. Aan de kop vliegt een volwassen aalscholver. Dat zie je aan zijn zwarte buik. Als ze jong zijn hebben ze een witte buik. In Nieuw Wulven kun je regelmatig een aalscholver spotten, meestal in z'n eentje.

Home