Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

terug

Wandeling Laarsenberg en Grebbeberg

De Grebbeberg kent iedereen, maar de Laarsenberg? Ik had er nog nooit van gehoord tot ik een wandeling zocht bij een locatie waar ik mijn lunchbon kon verzilveren. De wandeling over de Grebbeberg is vrij kort, maar aan de noordkant van de berg ligt nog een prachtige route over wat de Laarsenberg blijkt te zijn. Samen zo'n tien kilometer wandelplezier. Het is een gemarkeerde wandeling van het Utrechts Landschap.

amerikaanse eik

De wandeling start boven op de berg op de parkeerplaats van het Militair Ereveld Grebbeberg. Het blad van de Amerikaanse eik langs de Heimersteinse laan, ooit de hoofdas van landgoed Heimerstein, is prachtig goudgeel gekleurd. De vogels klinken herfstachtig. Hier herinnert niets aan de bittere strijd die hier aan het begin van de Tweede Wereldoorlog plaatsvond.

loopgraven Grebbelinie bij Rhenen

De gereconstrueerde loopgraaf even verderop maakt de strijd zichtbaar. Om de verwachte aanval van de vijand af te slaan werd de Grebbelinie ingericht met de Grebbeberg en Laarsenberg als laatste verdedigingslijn. Bomen werden gekapt en loopgraven gegraven. Overigens zonder de houten schotten die hier ter versteviging zijn aangebracht. Vijf dagen hield de verdediging stand, maar de overmacht was te groot.

Schubbige bundelzwam

Ondanks de langdurige droogte zie je veel paddestoelen. Er zijn zoveel soorten en die lijken ook vaak weer zoveel op elkaar dat zelfs een specialist niet alle soorten op naam weet te brengen. De bundel gele, schubbige zwammen aan de voet van een boom is, als ik het goed heb, de schubbige bundelzwam. Je ziet deze bundelzwam vooral in loofbossen, maar ook in parken.

Aan de noordkant, op de helling van de Laarsenberg liggen akkers, engen of enken genoemd. Je hebt hier een prachtig uitzicht richting Gelderse Vallei met links de Utrechtse Heuvelrug en rechts het Veluwemassief. Om erosie tegen te gaan werden sinds de Middeleeuwen graften aangelegd. Lage zandwalletjes begroeid met een dichte haag houden zand en stenen die van de helling komen tegen en de wortels houden de grond vast. Zo ontstaan terrassen. Het Utrechts Landschap, beheerder van dit gebied, herstelt de graften en teelt op de akkers op ecologische wijze graan.

Laarsenberg bij Rhene

De wandeling gaat verder terug het bos in. Veel bomen in het bos zijn relatief jong en na de Tweede Wereldoorlog opnieuw aangeplant. Het bos was tijdens de aanleg van de Grebbelinie sterk uitgedund voor een beter schootsveld.

Grebbeberg

Terug bij het startpunt pakken we de witte route op aan de andere kant van de Grebbeweg over de Grebbeberg. De Grebbeberg heeft de status van aardkundig monument. De ijstijd heeft hier zichtbaar zijn sporen achter gelaten. De diepe geulen die je hier ziet, zijn ontstaan door het water van de smeltende sneeuw dat omlaag stroomde langs de steile helling.

Grebbeberg

Aan deze kant van de berg heb je een prachtig uitzicht over het rivierenlandschap. Beneden stroomt de Nederrijn en vanaf het platform kijk je uit over het rivieroeverreservaat de Blauwe Kamer. Bij helder weer kun je ver kijken, vandaag is het daar te nevelig voor. Al in vroegere tijden was op dit hoogste deel van de berg een uitkijkpunt bekend als Koningstafel. Vorsten konden hier hun rijk overzien.

Ringburgwal

De aarden wal die je even verderop ziet, is geen verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog. Het is een ringburgwal die al in de vroege Middeleeuwen is aangelegd. Gewoond werd hier niet, maar als er gevaar dreigde was het een veilige vluchtplaats.

Bij de wal staat een ruïne. Mogelijk is deze als vervanging bedoeld van de Koningstafel die uit een stenen plaat op een sokkel bestond. Dit gebouw is uit de negentiende eeuw en had een belvedère moeten worden. Met de ringburgwal had het in feite niets te maken.

grebbeberg

Over een rustiek paadje loop je naar beneden. Tussen de bomen door glinstert de rivier beneden. We wijken hier even van de route af voor een welverdiende lunch bij het restaurant met de mooie naam Magnolia naast Ouwehands Dierenpark.

Terug op de route lopen we door een lange laan met aan beide kanten van het pad eerst lindes en verderop beuken. Deze laan werd aan het eind van de 18de eeuw aangelegd.

herdenkingsmonument Grebbeberg

Bij het eindpunt van de wandeling staat het herdenkingsmonument voor het Militaire Ereveld Grebbeberg. Al meteen na de slag om de Grebbeberg werd hier een militaire begraafplaats ingericht waar zowel Duitse als Nederlandse gesneuvelde soldaten begraven werden. Na de oorlog werden de Duitse soldaten elders herbegraven. Op het monument staat de tekst: Den Vaderlant Ghetrouwe - Blijf Ick Tot Inden Doot.