Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

terug

Fietsrondje Kromme Rijnstreek

Rondje Kromme Rijnstreek voert door het verassende en afwisselende landschap tussen de Lek en de Utrechtse Heuvelrug: het ontginningslandschap van de Langbroekerwetering, de landgoederen tussen de Kromme Rijn en de Utrechtse Heuvelrug, de boomgaarden op de stroomrug tussen Houten en Wijk bij Duurstede en natuurlijk langs de Kromme Rijn. Het is een fietsknooppuntenroute van 52 km die start in Wijk bij Duurstede en staat beschreven op route.nl.

Langbroekerwetering

Het eerste deel van de route gaat door de kom van Langbroek over de Langbroekerdijk. Voor de dijk is het zand gebruikt dat met het graven van de Langbroekerwetering vrij kwam. Dwars erop werden lange smalle kavels uitgezet. De wetering voert het overtollige water af naar de Kromme Rijn zodat landbouw mogelijk werd. Door de fijne kleideeltjes die in het verleden bij overstromingen van dit verder van de Rijn afgelegen gebied achterbleven, is de slecht doorlatende grond vooral geschikt voor veeteelt.

kasteel Sterkenburg

Dienstmannen van de bisschop van Utrecht hadden als projectontwikkelaars een belangrijke rol bij de ontginning, maar ook bij de verdediging van het gebied. Bij hun status hoorde een versterkt huis of woontoren. Later werd dat een ridderhofstad en vanaf de 17de eeuw hadden de rijke kooplieden uit het westen van het land hier hun buitenverblijf. Zo zie je langs de Langbroekerwetering een afwisseling van weiland en landgoederen met inmiddels eeuwenoude bomen.

slot Zeist

Tussen knooppunt 79 en 81 gaat de route langs de rand van de Utrechtse Heuvelrug. Op die overgang van zand- naar kleigrond ligt Slot Zeist. Vanaf het Slot loopt een lange zichtlijn richting Heuvelrug, de Slotlaan, en aan de andere kant richting Kromme Rijn. De route gaat verder over die laatste zichtlijn, de Koelaan.

Bij Bunnik rijd je een stuk langs de Kromme Rijn die vaak wat verscholen ligt achter bos en boomgaard. Let even op het kunstwerk bij de ingang van landgoed Niënhof. In de Middeleeuwen was de Niënhof een uithof van het Benedictijnenklooster dat vanuit Oostbroek de ontginning van het achterland ter hand nam. In 1978 kwam het in bezit van het Utrechts Landschap en als herinnering daaraan schonk de gemeente Utrecht het kunstwerk de Venetiaanse Droom van Cune van Groeningen.

 

Bij knooppunt 41 op landgoed Rhijnauwen is een speeltuin en pannenkoekhuis, maar ook in het poortgebouw even daarna kun je wat eten of drinken. Bij beide gelegenheden kun je buiten aan de oever van de Kromme Rijn zitten. Je fietst verder over het bruggetje over de Kromme Rijn. Hier ligt het stroomruggenlandschap dat je herkent aan de onregelmatige kavels. In vroegere tijden bleef hier het grovere materiaal liggen dat de meanderende Kromme Rijn meevoerde. De vruchtbare grond werd stukje bij beetje ontgonnen voor landbouw.

Fort bij Vechten

Je komt langs een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Fort bij Vechten. Hier is het Waterliniemuseum gevestigd waar je alles te weten kunt komen over water als verdediging. Hier lag ook het Romeinse Fort Fectio. De contouren hiervan zijn zichtbaar gemaakt in het landschap.

Van veel recentere datum is bos Nieuw Wulven. Het is begin deze eeuw aangelegd als natuur en -recreatiegebied. Vroeger was het weiland met hier en daar populierenbosjes. Wil je de route inkorten, rijd dan rechtstreeks van knooppunt 39 naar knooppunt 2.

Vanaf knooppunt 39 fiets je tot aan Wijk bij Duurstede over de Romeinse Limes. De vermoedelijke grens van de Romeinen is met betonnen palen gemarkeerd. De paal heeft dezelfde vorm als de watertoren van Werkhoven verderop. In de zomer kun je er elk weekend genieten van een kopje koffie met verse appeltaart. De 43 meter hoge toren is ook een mooi oriëntatiepunt als je in dit stroomruggenlandschap met zijn bochtige weggetjes de weg kwijt bent.

kersenhut

De Kromme Rijnstreek staat bekend om de kersenboomgaarden. In de bloesemtijd is het hier sprookjesachtig mooi. De vruchtbare, goed doorlatende grond van de stroomruggen is heel geschikt voor fruitteelt. Aan de Groenewoudseweg in Cothen ligt bij landwinkel en schenkerij De Kersenhut een uitgestrekte boomgaard met vele soorten kersenrassen. Door de boomgaard is een informatieve route uitgezet en je kunt er een bezoek brengen aan het kersenmuseum.

 

Fiets terug in Wijk bij Duurstede nog even onder de molen door naar de haven (richting knooppunt 17) en geniet van het uitzicht over de Lek. De molen Rijn en Lek is gebouwd op de stadspoort van Wijk bij Duurstede. Dat hij gespaard is gebleven voor sloop is mede te danken aan het verhaal dat de molen model heeft gestaan voor het schilderij van Jacob van Ruisdael.