Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2021

Mei 2021

Langs de wetering

 

De laatste dag van mei en eindelijk voelt het echt als lente. De vele regen van de afgelopen periode en de hogere temperaturen de laatste dagen zorgen voor een explosie in de natuur. Je ziet het, je ruikt het en je hoort het. Een wandeling langs de wetering op de grens van bedrijventerrein De Wetering en woonwijk Ter Wijde in Leidsche Rijn.

Nog niet zo lang geleden, begin deze eeuw, lag hier aan de rand van de stad Utrecht de polder De Lage Weide. De weilanden hebben plaats gemaakt voor huizen. Maar als je die even wegdenkt loop je midden in de natuur, langs water en bermen vol fluitekruid. Dankzij de koude meimaand staat het nog in volle bloei. Van de holle stengel kun je een fluitje maken, vandaar de naam. Jac. P.Thijsse, natuurliefhebber die veel over de natuur schreef, noemde het Hollands Kant vanwege de vele kleine bloemetjes. Van de holle stengel kun je een fluitje maken. De koeien die hier liepen vinden dit kruid lekker. Daar dankt fluitekruid de Engelse bijnaam aan: koeienpeterselie.

Het is niet alleen volop lente, ook de zomer laat zich al zien. Er staan veel klaprozen in bloei. Dankzij de droge en warme zomers die we achter de rug hebben doen de klaprozen het erg goed. Ze overleven op droge en schrale grond en zijn zo andere planten de baas.

Ter Wijde is een wijk van Leidsche Rijn, een vinex-locatie aan de rand van Utrecht. De polder ligt erg laag en heette niet voor niks Lage Weide. Het gebied is in de late Middeleeuwen vanuit boerderij Hof ter Weijde, ontgonnen door de Johannieters. Ze groeven een wetering en zijsloten om de natte wildernis te ontwateren. De Liesveldse Wetering waar dit pad langs loopt en de vele zijwateren herinneren aan de oorspronkelijke kavelstructuur, maar zijn ook noodzakelijk voor de ontwatering van deze laag liggende wijk. De natuur en de natuurliefhebber profiteren van dit ontwerp. Overal hoor je de karekiet zijn eigen naam roepen, goed verstopt in het riet. Je kunt hier zomaar een karekiet in je achtertuin hebben. Futen vinden in het heldere water voedsel en nestgelegenheid in de oeverbeplanting, net als de waterhoentjes, de meerkoet en de verschillende soorten eenden en ganzen.

Als je het pad verder afloopt richting de Haarrijnseplas, kom je langs de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden. Rondom is veel water met natuurvriendelijke oevers. Het zwanenpaar heeft hier elk jaar een nest. Het gespetter dat je in deze tijd van het jaar hoort, is niet van de watervogels. Het blijken paaiende karpers te zijn.

Ik had ze al gehoord en gezien in de Liesveldse Wetering aan het begin van de wandeling. Het schone water in de waterpartijen in Ter Wijde is te danken aan het bijna gesloten, milieuvriendelijke watersysteem van Leidsche Rijn. Het is vooral schoon regenwater dat hier binnenkomt. In tijden van droogte komt het water uit de Haarrijnseplas en hoeft er geen vervuild water uit het Amsterdam-Rijnkanaal ingelaten worden. Gemalen pompen het water rond zodat het water zuurstofrijk is en muggen geen kans maken.

Vissen hebben het naar hun zin in het schone water. De paaiende karpers zijn een mooi schouwspel in deze tijd van het jaar.

De natuurvriendelijke oevers zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar dragen ook bij aan de waterzuivering van het oppervlaktewater. Niet alleen de natuur profiteert van al het water en groen in Leidsche Rijn, maar ook de bewoners. Je kunt er eindeloos gevarieerde wandelingen maken en genieten van de natuur dicht bij huis. Dat was zeker het afgelopen jaar met de coronabeperkende maatregelen heel plezierig.

Je kunt langs de Liesveldse Wetering terug lopen, maar ook een rondje maken via de zijsloten. Via een bruggetje loop ik langs het water tussen de Musicalkade en de Leonard Bernsteinkade. Het zijn ook echt kades. Er is jammer genoeg gekozen voor een vrij hoge stenen wand in plaats van een natuurvriendelijke oever. De familie Canadese gans lijkt zich daar niets van aan te trekken. Ze neemt genoegen met het randje groen langs het pad. Erg gesteld op wandelaars over het voetpad langs het water zijn ze niet. Vader of moeder bewaakt fel de jonge gansjes. Ik kies maar even het pad langs de huizen en laat de ganzen na het maken van een snelle foto met rust.