Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2021

Oktober - November 2021

Herfst in de Kromme Rijnstreek

 

paddenstoelen in Nieuw Wulven

Dankzij het uitblijven van de vorst hebben we deze herfst lang kunnen genieten van de herfstkleuren. Vaak was het nat en onaangenaam weer. Maar al die nattigheid was dan wel weer goed voor de paddenstoelen. Zelfs in het jonge bos Nieuw Wulven waren ze te vinden, al was het wel zoeken. Het heeft zijn tijd nodig voordat er een uitgebreid ondergronds netwerk is van de schimmeldraden waar de paddenstoelen de vruchten van zijn. Bomen kun je planten, maar de paddenstoelen komen er vanzelf door de verspreiding van de sporen door de lucht.

Nieuw Wulven

Nieuw Wulven is begin van deze eeuw aangeplant aan de rand van Houten op voormalig weiland met verspreid een paar populierenbosjes. Het heeft de functie natuur en recreatie. De ontginningssloten in het laaggelegen gebied zijn in het nieuwe bos gehandhaafd.

herfstblad van de esdoorn

Het bos is aangeplant met verschillende soorten bomen. Het blad van de esdoorn kleurt eind oktober in alle tinten rood, oranje, geel met hier en daar nog wat groen.

beuk

beukenblad herfst

Op de goudgele kleur van de beuken is het nog even wachten. Het meeste blad is nog groen. De paar gekleurde blaadjes laten zien hoe mooi het straks is als al het blad is verkleurd. De afgelopen periode was relatief warm. Dat vertraagt het verkleuringsproces. In feite zitten alle herfstkleuren altijd al in het blad. De stof chloroform maakt die op de groene kleur na onzichtbaar. Chloroform zet onder invloed van zonlicht CO2 om in zuurstof en voedingsstoffen. In de herfst maakt de boom steeds minder chloroform aan en gaat in winterslaap. Dan worden de herfstkleuren zichtbaar tot het blad na een paar nachten met vorst uiteindelijk valt.

kardinaalsmuts

bottelroos

Niet alleen het herfstblad geeft in het najaar kleur aan bos Nieuw Wulven, ook de vele soorten vruchtdragende struiken. Vooral de Kardinaalsmuts valt op met zijn donkerrode hoedje en oranje vruchtjes. De rozenstruiken die hier en daar staan, zitten nu vol rozenbottels. Zo komen de standvogels en wintergasten de winter wel door.

boterbloem

Het zijn er niet meer zoveel, maar hier en daar zie je nog iets terug van de bloemenpracht van afgelopen zomer. De laatste bloemetjes van de witte dovenetel, de boterbloem wordt zelfs nog vergezeld van een veelbelovende knop. Zien we hier de gevolgen van klimaatverandering of is het een verschijnsel dat we al heel lang kennen? Het valt nu extra op.

katjes van de hazelnoot

Eind oktober verschijnen al de eerste katjes aan de Hazelaar. Het oude blad zit er hier en daar nog aan. Hij bloeit altijd als eerste in het jaar, maar soms al voor de jaarwisseling. De Hazelaar is familie van de Berk.

Landgoed Oostbroek

Landgoed Oostbroek, aan de rand van de Uithof, is veel ouder dan Nieuw Wulven. Hier staat de hoogste es van Nederland. Maar net als in Nieuw Wulven stroomde hier in vroegere tijden de Rijn. In 1122 werd vanuit Oostbroek de ontginning van de Kromme Rijnstreek in gang gezet met de afdamming van de Kromme Rijn. Komend jaar is dat 900 jaar geleden. Het was ook het begin van actief waterbeheer. Het kunstwerk op de foto staat symbool voor het graf van bisschop Godebald die opdracht gaf voor de ontginning en hier een Benedictijnenklooster stichtte. De Uithof, waar nu de Universiteit van Utrecht is gevestigd, was vroeger een uithof van het klooster.

uitgegraven rivierarm, geologisch monument

Over het landgoed lopen twee wandelroutes. De route Het Melkspoor loopt langs een uitgegraven oude rivierloop. Dit is een geologisch monument; oude structuren in de ondergrond zijn weer zichtbaar gemaakt.

Op dit oude landgoed doen de paddenstoelen het goed. De vele regen in deze natte herfst heeft daar zeker ook aan bijgedragen. De namen van de afgebeelde paddenstoelen laat ik aan een deskundige over. Er zijn zoveel soorten, dat een foutje snel is gemaakt. Dat wordt nog eens een aparte studie.

Amelisweerd Amelisweerd

Ten zuiden van de Uithof, in een bocht van de Kromme Rijn, ligt landgoed Amelisweerd. Half november laten de beuken eindelijk hun gouden pracht zien. De gemeente Utrecht kocht het in 1919 om er een villawijk te bouwen, maar wijzigde de plannen in het belang van een gezonde leefomgeving voor haar inwoners. Het kreeg een recreatieve bestemming. In de weekenden is het er erg druk, maar doordeweeks kun je er in alle rust genieten van de natuur.

Amelisweerd Engels werk

Het was een natte, sombere herfst. Het is dan extra genieten als de zon schijnt. In de waterpartijen van het Engels Werk tussen Nieuw en Oud Amelisweerd spiegelen de beuken zich in de blauwe lucht.

Terug naar Blog 2021