Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2022

April 2022

Lente langs de Kromme Rijn

 

Kromme Rijn

Prachtig weer met fotogenieke wolkenluchten. Perfect om mijn vierde Kromme Rijn rondwandeling in beeld te brengen. Een rondwandeling werd het vandaag niet. Inclusief fotograferen en genieten van de vogels was de geplande 10 km een brug te ver. Maar dezelfde weg terug langs de Kromme Rijn was geen straf. Ik had anders de fuut gemist die een veel te grote vis probeerde te verorberen. Later deze maand tijd genoeg voor het tweede deel van de wandeling langs kastelen tussen de Kromme Rijn en de Langbroekerwetering.

perenbloesem

De wandeling start bij de oude boomgaard in de dorpskern van Cothen. De perenbloesem staat in volle bloei. De Kromme Rijn stroomt vlak langs de kern van Cothen. Toen de Rijn nog vrij kon meanderen bleef aan de zuidkant van de binnenbocht het grove materiaal liggen dat de rivier meenam uit de bergen in Midden-Europa. Dat was dus een gunstige plek om te wonen. Sporen van bewoning gaan terug tot de tiende eeuw.

honingbij

Het is een tamelijk frisse lentedag, maar warm genoeg voor de bijtjes. In een prachtig bloeiende laurierhaag zoemt het van de honingbijen.

pinksterbloem

Al is het nog lang geen Pinksteren, de pinksterbloem bloeit al volop langs de oever van de Kromme Rijn. En het ziet er nog steeds geel van het speenkruid. Pas als de zon volop schijnt opent dit vroege voorjaarsplantje zijn bloemblaadjes.

witte kwikstaart

De witte kwikstaart is een typische vogel van het platteland. Het is een insecteneter. Je herkent hem gemakkelijk aan zijn staartje dat voortdurend op en neer wipt. In maart-april keert hij terug uit Marokko.

Kromme Rijn

Even net buiten de bebouwde kom van Cothen krijgt de Kromme Rijn alle ruimte. De glooiende, drassige oever overgaand in weiland is aantrekkelijk voor weidevogels. Eindelijk hoor ik de vogelgeluiden die bij de lente horen. De natuur is ijzersterk. Als je maar het juiste leefklimaat schept, herstelt de natuur zich razendsnel. Het is te danken aan het project Ruimte voor de Rivier dat het hier nu zo mooi is. Veiligheid, natuur en recreatie gingen hierbij hand in hand. Dankzij de glooiende oevers, poelen en nevengeulen kan de Kromme Rijn bij heftige buien veel water opvangen. De herstelde natuur is onderdeel van de ecologische verbindingszone. Het pad langs de rivier werd bekostigd met geld van de Europese Unie.

tureluur

Het spreekwoord er tureluurs van worden komt niet voor niets van de tureluur. Hij zit geen moment stil. Maar juist de onscherpte maakt dit tot een perfect plaatje.

reiger scholekster

kievit tureluur

De reiger is een stille vogel. Alleen als hij vliegt hoor je vaak een schorre, luidruchtige kreet. Je ziet hem overal; in zijn natuurlijke habitat maar ook in de stad. De scholekster, kievit en tureluur zijn een stuk zeldzamer geworden. Op deze mooie lentedag zag ik ze langs de Kromme Rijn allemaal. Alleen de grutto ontbrak.

dodaars

Ik dacht eerst een meerkoet te zien met een al wat groter jonkie. Wat vroeg dacht ik. Maar al snel zag ik aan zijn gedrag dat het geen jonkie was. Een blik met de verrekijker bevestigde dat. Een dodaars. Bijzonder. Ik ken ze wel van de uitgegraven arm van de Rijn op landgoed Oostbroek. In de Kromme Rijn had ik ze nog nooit zien zwemmen. De weg terug langs de Kromme Rijn in plaats van de rondwandeling afmaken was nog niet zo'n slecht idee!

meerkoet meerkoet meerkoet

De meerkoet is een vaste bewoner van de Kromme Rijn. De oevervegetatie achter de doorgezaagde beschoeiing is heel geschikt voor een nest. Het water stroomt hier niet zo snel. In april en mei broeden hier veel meerkoeten, vaak dicht bij elkaar. Een buurman moet het niet wagen om te dicht bij te komen. Het territorium wordt met hand en tand bewaakt. Als de indringer is verjaagd laat de overwinnaar nog even zien dat hij het hier voor het zeggen heeft.

fuut vangt vis

De kers op de taart was een fuut die een wel erg grote vis had gevangen. Een letterlijk adembenemend schouwspel. Hij deed herhaaldelijke pogingen om hem naar binnen te werken. Een paar keer spuugde hij hem uit. Even weer in het water dopen in de hoop dat hij weer glad genoeg was om soepel naar binnen te werken. Het lijkt uiteindelijk te lukken.

fuut fuut

fuut fuut

Terug naar Blog 2022