Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2019 - Blog 2020 - Blog 2021 - Blog2022

Blog 2024

Mei 2024

Natuur om de hoek: vroege ochtend in Nieuw Wulven

Nieuw Wulven

Het blijft een nat voorjaar. Gelukkig zijn er ook zonnige dagen. Dan loont het om vroeg op pad te gaan. Het is elke keer weer genieten van het vogelkoor. Extra leuk is het om met de broedvogelinventarisatie mee te lopen. Je hoort en ziet dan nog meer zoals de appelvinken in het topje van een hoge boom. Ik zou ze anders niet hebben gezien. Van half maart tot half oktober inventariseert de werkgroep elke twee weken welke vogels hun territorium verdedigen... Verder lezen

April 2024

Natuur om de hoek: lente in Nieuw Wulven

grauwe gans

Het is een heel nat voorjaar met af en toe een mooie lentedag. De natuur lijkt er geen last van te hebben. In Nieuw Wulven is het echt lente. Het vogelkoor is losgebarsten. In het plasje nabij de ingang vanaf De Haag zwemmen jonge gansjes. Het fluitekruid bloeit volop. Daarnaast zijn het vooral de gele bloemen die massaal bloeien: paardenbloem, boterbloem en de vele soorten kruisbloemigen zoals koolzaad, herik en raapzaad die erg op elkaar lijken...Verder lezen

Maart 2024

Natuur om de hoek: Mijn tuin

pimpelmees

Het lentezonnetje nodigde uit om naar buiten te gaan en te genieten van het vroege voorjaar. Voor natuur om de hoek hoef je niet verder dan je eigen tuin. Maar zelfs dat kwam er in februari niet van. De camera bleef in de fototas. De bloeiende Kerspruim achter in mijn tuin, het zonnetje en de af- en aanvliegende vogels vroegen deze eerste dagen van maart om een paar uurtjes fotograferen... Verder lezen.

Natuur om de hoek: Amelisweerd

meerkoet

Eind maart nodigt het lenteweer uit voor een wandeling in Amelisweerd. Je zou er vanuit huis zo naar toe kunnen wandelen. Ooit gedaan toen er een dik pak sneeuw lag. Maar 5 km lopen naar het beginpunt van de wandeling is toch net wat te veel van het goede. Een locatie op maximaal 5 km met de fiets er naar toe reken ik dan ook maar tot natuur om de hoek. We wandelen er regelmatig. Je kunt er veel verschillende wandelingen maken. Het jaagpad langs de Kromme Rijn is er altijd een vast onderdeel van. ...Verder lezen

Januari 2024

Natuur om de Hoek: Kooikersplas

Wintertaling

Alle goede voornemens ten spijt, elke maand een gebied van het Utrechts Landschap gaat het niet worden. De Inspiratiecursus Kerstvakantie heeft mij op andere gedachten gebracht. Ik zoek het dichter bij huis: natuur om de hoek. Elk moment van de dag, wat voor weer het ook is, ben ik lopend vanuit huis zo in bos Nieuw Wulven of bij de Kooikersplas. Zo kan ik optimaal profiteren van mooi licht en is de drempel om op stap te gaan laag. En natuur is er, zelfs binnen de bebouwde kom van Houten, genoeg. Dat is mede te danken aan stedenbouwkundige Robert Derks die de groeitaak die Houten in de jaren zeventig kreeg vorm gaf met zijn opzet 'het groen omarmd'. Het vele water en de inheemse beplanting deden de rest. Zo kan ik in januari hier genieten van kleurrijke wintergasten als Wintertaling en Pestvogel... Verder lezen.

Natuur om de hoek: Nieuw Wulven

Zijlgraaf in Nieuw Wulven

Achter mijn huis ligt bos Nieuw Wulven. Rond de eeuwwisseling is het aangelegd in het kader van natuur rond de stad ten behoeve van extensieve recreatie. Het is een prachtig stukje natuur geworden op loop- en fietsafstand van de omliggende gemeenten. Je raakt er nooit uitgekeken. Elke wandeling is er wel iets bijzonders te zien zoals het ijsvogeltje. Nu eens niet als blauwe flits, maar rustig zittend op een paaltje bij een wak. Tijdens de eerste wandeling in januari scheen eindelijk de zon. Na al die regen en grijze dagen was dat dubbel genieten. Een kleine twee weken later werden we getrakteerd op een witte wereld... verder lezen.

Blog 2024

Het afgelopen jaar is omgevlogen. Het project van 2022, 'De Kromme Rijn in twaalf rondwandelingen', heb ik in mei afgerond. De laatste boeken 'Houten: het landschap' en 'Kromme Rijn: het landschap' zijn verkocht. Alleen enkele boekwinkels in de regio hebben nog een beperkt aantal exemplaren in voorraad. Een mooie afsluiting van het jaar 2023 en van mijn activiteiten als ZZP'r.

Het prachtige, afwisselende landschap van Nederland vangen in beeld en anderen ervan mee laten genieten blijft mijn missie. Mijn goede voornemen van dit jaar is om elke maand een blog te publiceren over een van de gebieden van het Utrechts Landschap.

Home