Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2019 - Blog 2020 - Blog 2021 - Blog2022

Blog 2024

Januari 2024

Natuur om de Hoek: Kooikersplas

Wintertaling

Alle goede voornemens ten spijt, elke maand een gebied van het Utrechts Landschap gaat het niet worden. De Inspiratiecursus Kerstvakantie heeft mij op andere gedachten gebracht. Ik zoek het dichter bij huis: natuur om de hoek. Elk moment van de dag, wat voor weer het ook is, ben ik lopend vanuit huis zo in bos Nieuw Wulven of bij de Kooikersplas. Zo kan ik optimaal profiteren van mooi licht en is de drempel om op stap te gaan laag. En natuur is er, zelfs binnen de bebouwde kom van Houten, genoeg. Dat is mede te danken aan stedenbouwkundige Robert Derks die de groeitaak die Houten in de jaren zeventig kreeg vorm gaf met zijn opzet 'het groen omarmd'. Het vele water en de inheemse beplanting deden de rest. Zo kan ik in januari hier genieten van kleurrijke wintergasten als Wintertaling en Pestvogel... Verder lezen.

Natuur om de hoek: Nieuw Wulven

Zijlgraaf in Nieuw Wulven

Achter mijn huis ligt bos Nieuw Wulven. Rond de eeuwwisseling is het aangelegd in het kader van natuur rond de stad ten behoeve van extensieve recreatie. Het is een prachtig stukje natuur geworden op loop- en fietsafstand van de omliggende gemeenten. Je raakt er nooit uitgekeken. Elke wandeling is er wel iets bijzonders te zien zoals het ijsvogeltje. Nu eens niet als blauwe flits, maar rustig zittend op een paaltje bij een wak. Tijdens de eerste wandeling in januari scheen eindelijk de zon. Na al die regen en grijze dagen was dat dubbel genieten. Een kleine twee weken later werden we getrakteerd op een witte wereld... verder lezen.

Blog 2024

Het afgelopen jaar is omgevlogen. Het project van 2022, 'De Kromme Rijn in twaalf rondwandelingen', heb ik in mei afgerond. De laatste boeken 'Houten: het landschap' en 'Kromme Rijn: het landschap' zijn verkocht. Alleen enkele boekwinkels in de regio hebben nog een beperkt aantal exemplaren in voorraad. Een mooie afsluiting van het jaar 2023 en van mijn activiteiten als ZZP'r.

Het prachtige, afwisselende landschap van Nederland vangen in beeld en anderen ervan mee laten genieten blijft mijn missie. Mijn goede voornemen van dit jaar is om elke maand een blog te publiceren over een van de gebieden van het Utrechts Landschap.

Home