Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2024

Januari 2024

Natuur om de hoek: Nieuw Wulven

Zijlgraaf in Nieuw Wulven

Achter mijn huis ligt bos Nieuw Wulven. Rond de eeuwwisseling is het aangelegd in het kader van natuur rond de stad ten behoeve van extensieve recreatie. Het is een prachtig stukje natuur geworden op loop- en fietsafstand van de omliggende gemeenten. Je raakt er nooit uitgekeken. Elke wandeling is er wel iets bijzonders te zien zoals het ijsvogeltje. Nu eens niet als blauwe flits, maar rustig zittend op een paaltje bij een wak. Tijdens de eerste wandeling in januari scheen eindelijk de zon. Na al die regen en grijze dagen was dat dubbel genieten. Een kleine twee weken later werden we getrakteerd op een witte wereld.

Nieuw Wulven

Bos Nieuw Wulven ligt in Wulverbroek. De naam zegt het al: het is laag liggend, nat land. Ooit werd dit gevormd door de rivier de Rijn die vrij door het gebied meanderde. Bij overstromingen bleef het grovere slib vlak bij de oevers liggen en vormde in de loop der jaren een oeverwal zoals de Houtense Stroomrug. De kleinere, lichtere kleideeltjes bezonken verderop op de komgronden. Regenwater dringt moeilijk in de bodem door. Dat kun je nog altijd goed zien. Na al die regen van de afgelopen tijd is het wandelpad tussen fietspad en Zijlgraaf een sloot geworden.

Zijlgraaf in Nieuw Wulven

Onverwacht viel er na een korte vorstperiode ook in het midden van het land 's nachts een aardig pak sneeuw. Dat levert vanaf het bruggetje over de Zijlgraaf een compleet ander gezicht op dan tijdens de eerste wandeling. De Zijlgraaf is rond 1200 gegraven bij de ontginning van Wulverbroek. Tot de aanleg van bos Nieuw Wulven bestond het gebied uit weiland met hier en daar populierenbosjes. Bij het ontwerp van het bos is de oude ontginningsstructuur grotendeels in tact gebleven. Op de percelen tussen de sloten is op een slimme manier een gevarieerd bos aangelegd. Het bos is niet groot, maar je kunt er eindeloos ronddwalen.

meerkoet

Vanaf de wijk De Weiden en De Hagen betreed je het bos via het Fectiopad, een recreatief fiets en wandelpad. Rond een wak in de sloot langs het fietspad staat een groepje meerkoeten te koukleumen, althans zo lijkt het. Ook voor deze vogels is de witte wereld waarin ze wakker zijn geworden een complete verrassing.

elzenkatjes

Ik neem zowel bij een korte als een lange wandeling altijd het eerste wandelpad rechts. Links van het pad ligt een gemengd berken- elzenbosje. Deze boomsoorten doen het goed op natte grond. De mannelijke elzenkatjes zie je al in het najaar verschijnen. Ze zijn lang en bloeien al vroeg in het jaar. De vrouwelijke katjes zijn een stuk kleiner. Het zijn de paarse, kleine knopjes die je aan de takken ziet zitten net boven de mannelijke katjes die voor de bloei ook paars zijn. De kleine knopjes veranderen in de loop van het jaar in elzenpropjes. Die blijven zo'n anderhalf jaar aan de boom zitten. Tussen de schubben van de propjes zitten de zaadjes. Sijsjes en meesjes peuteren ze er tussen uit. Op deze besneeuwde tak zie je alle drie vormen van de katjes.

ijsvogeltje

Even verderop landt een ijsvogeltje op een paaltje bij een wak. Gelukkig had ik mijn camera al omgehangen met de telelens er op. Anders dan zijn naam doet vermoeden houdt het ijsvogeltje helemaal niet van ijs. Een strenge winter overleeft een ijsvogeltje vaak niet. Ze hebben open water nodig om visjes te vangen. Ze geven de voorkeur aan langzaam stromend water, maar ook bij plassen en sloten met langs de kant begroeiing komen ze voor. In Nieuw Wulven kun je ze het jaarrond zien, al moet je wel geluk hebben. Als er ijs ligt maak je een goede kans om ze bij een wak te zien, loerend op een visje.

ijsvogeltje

Met de verrekijker kan ik goed zien dat het een vrouwtje is. Bij vrouwtjes is de onderkant van de snavel oranje, bij mannetjes zwart.

blauwe reiger

Even verderop zit een blauwe reiger helemaal in elkaar gedoken in het koude water.

nieuw wulven

Heel even zorgt de zon voor laaghangende mistflarden. Gezien de vele voetstappen op het pad zijn veel mensen mij al voorgegaan op deze winterochtend.

nieuw wulven

Een deel van het bos, aan de Houtense kant van de Zijlgraaf is ingericht als speelbos. Een onderdeel daarvan is De Kleine Waterlinie. Kinderen kunnen er in de zomer dammen bouwen. 's Morgens vroeg als het nog rustig is in het bos is het ijsvogeltje er een regelmatige gast. Nu is het water bevroren en is het lastig visjes vangen.

koolmees

Een koolmeesje op een besneeuw tak.

nieuw wulven

Nieuw Wulven heeft behalve bos en water ook veel open stukken. Dat is aantrekkelijk voor de reeën die er een vast verblijf hebben en de vele soorten vogels die hier in het voorjaar terugkeren van hun overwinteringsgebied. Steeds vaker zie je ook een zilverreiger langs de waterkant.

blauwe reiger blauwe reiger

blauwe reiger blauwe reiger

Tijdens de wandeling in de sneeuw is het vooral een stille, witte wereld. Behalve het ijsvogeltje laat alleen de reiger zich zien. Is het dezelfde als die straks ineengedoken in het water stond? Deze is actief en hij heeft geluk. Met zijn scherpe blik signaleert hij iets eetbaars in het wak. En jawel even later heeft hij een klein visje te pakken en laat het door zijn keel glijden. Zo'n hapje kan hij wel gebruiken met deze kou.

populierenbosje

De zon krijgt steeds meer kracht. De sneeuw op de takken van de populieren smelt en drupt naar beneden.

 

Terug naar Blog 2024