Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2024

April 2024

Natuur om de hoek: Lente in Nieuw Wulven

grauwe gans

Het is een heel nat voorjaar met af en toe een mooie lentedag. De natuur lijkt er geen last van te hebben. In Nieuw Wulven is het echt lente. Het vogelkoor is losgebarsten. In het plasje nabij de ingang vanaf De Haag zwemmen jonge gansjes. Het fluitekruid bloeit volop. Daarnaast zijn het vooral de gele bloemen die massaal bloeien: paardenbloem, boterbloem en de vele soorten kruisbloemigen zoals koolzaad, herik en raapzaad die erg op elkaar lijken.

witte dovenetel

Tussen het geel van de boterbloemen bloeit de witte dovenetel. De plant van de familie lipbloemigen lijkt op een brandnetel, maar is dat niet. Vandaar de naam dovenetel. De bloemen zijn heel zoet en zijn geliefd bij hommels en bijen voor de nectar.

fluitekruid

In april en mei staan de bermen vol fluitekruid. Het is een vrolijk gezicht en een teken dat het nu echt lente is. Zijn naam heeft de plant te danken aan de stengel. Je kunt er een fluitje van maken.

Grauwe gans met jonkies

Als je vanaf Houten het Fectiopad volgt en het eerste wandelpad rechts neemt, kom je langs een mooi beschut plasje. Moeder Grauwe Gans zwemt er met de kleintjes en houdt intussen scherp de omgeving in de gaten.

grauwe gans met jonkies

Vader gans komt er ook bij en samen zwemmen ze naar het weiland dat grenst aan de plas.

grauwe gans dreigend gebaar

Er zitten dit jaar veel brandganzen in het weiland dat grenst aan Nieuw Wulven. Vader gans laat even stoer aan zijn soortgenoten zien dat ze het niet moeten wagen om in de buurt van zijn kinderen te komen. Met veel kabaal stormt hij even later naar voren.

ganzen

De rust is teruggekeerd. Onder het wakend oog van de ouders eten de jonge gansjes hun buikje vol.

Blauwe reiger

Aan het eind van het Fectiopad, vlakbij de Marsdijk, ligt links van het pad een uitgegraven oude arm van de Rijn. Soms is de plas en het slootje er langs bijna droog. Nu, met al die regen van de laatste maanden, staat het water vrij hoog. Het is een geliefde plek voor reigers op zoek naar een lekker hapje.

Blauwe reiger vangt prooi.

De reiger staat met steeds meer aandacht te loeren. Steeds reikt hij iets verder richting water. En dan, met een plons, slaat hij toe.

Reiger vangt prooi

Hij heeft een visje te pakken.

Reiger vangt prooi

Met het kleine visje is zijn honger niet gestild. Even later heeft hij een Rode Amerikaanse Rivierkreeft te pakken. Daar mag hij er wel meer van vangen. Het is een invasieve soort die veel problemen veroorzaakt. Ze graven gaten in de dijken en zijn slecht voor de kwaliteit van het water.

kievit verjaagt Blauwe reiger

Op het vochtige terrein rond de uitgegraven arm van de Rijn broeden een paar kieviten. Die zijn niet zo blij met de reigers. Met felle aanvallen probeert de kievit de reiger te verjagen. Zonder succes. Hopelijk vinden de reigers voldoende voedsel in het water en laten ze de jonge kuikentjes van de Kievit met rust. Nieuwe aanwas kan de natuur goed gebruiken want helaas is het slecht gesteld met de kievitstand.

Terug naar Blog 2024