Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

Blog 2024

Maart 2024

Natuur om de hoek: Mijn tuin

pimpelmees

Het lentezonnetje nodigde uit om naar buiten te gaan en te genieten van het vroege voorjaar. Voor natuur om de hoek hoef je niet verder dan je eigen tuin. Maar zelfs dat kwam er in februari niet van. De camera bleef in de fototas. De bloeiende Kerspruim achter in mijn tuin, het zonnetje en de af- en aanvliegende vogels vroegen deze eerste dagen van maart om een paar uurtjes fotograferen.

pimpelmees

De Kerspruim bloeit vroeg in het voorjaar net als de andere leden van de prunusfamilie. Als het hard waait kun je helaas maar kort genieten van de bloesem. Het is elk jaar weer een uitdaging om vogeltjes te fotograferen tussen de witte bloemenpracht. Overal fladderen ze om me heen, maar op de meest fotogenieke bloesemtakken willen ze niet landen. Bij voorkeur peuzelen ze hun nootjes verscholen achter takjes op.

pimpelmees

De Pimpelmees beloonde mijn geduldig wachten op het goede moment.

pimpelmees

De meesjes zijn aan het baltsen. Mannetje Pimpelmees vliegt als een dolle om een vrouwtje heen. Dat zit te kijken alsof ze wil zeggen: 'Wat zit jij je toch druk te maken.' Ze bleef een hele tijd koeltjes toekijken naar het gefladder om haar heen.

pimpelmees

Maar uiteindelijk had het mannetje succes. Blijkbaar vond ze het blauwe petje op zijn kop aantrekkelijk genoeg. De blauwe veertjes reflecteren Uv-licht dat de meesjes kunnen waarnemen. Een vrouwtje heeft een voorkeur voor een mannetje met een hoge reflectie. Grote kans dat ze een nestje bouwen in de pimpelmezenkast in mijn tuin.

vuurwantsen

boomhommel vuurwants

Als je rustig om je heen kijkt, zie je steeds meer. De vuurwantsen genieten van de warmte van de zon, net als de akkerhommel (of boomhommel, het kontje is niet zo goed in beeld). De volwassen vuurwantsen overwinteren onder stenen of onder blad. In de voorjaarszon komen ze in grote groepen te voorschijn. Ze paren extreem lang, 12 uur tot wel 7 dagen. Zo geven ze andere mannetjes geen kans.

speenkruid

Speenkruid komt al vroeg in het voorjaar in bloei. Het is een vrolijk geel bloemetje dat samen met maagdenpalm de lente aankondigt in mijn tuin. Na de bloei kan het blad andere planten wel eens in de weg zitten. Maar net als je overweegt om ze drastisch te wieden verdwijnt het blad vanzelf.

wilgenkatje bloesem kerspruim

De wilgenkatjes en de bloesem van de Kerspruim zijn niet alleen mooi om te zien. Ze trekken ook veel insecten aan. Als er nog niet zoveel bloeit is het een belangrijke voedingsbron.

pimpelmees vlaamse gaai

koolmees grote bonte specht

In de winter is het een komen en gaan van allerlei soorten vogels. Ze profiteren van het gevarieerde vogelvoer waar ik ze mee lok. Elke soort heeft zo zijn eigen voorkeur. Zonnebloempitten zijn favoriet bij de meesjes, maar ze snoepen ook graag van de gepelde pinda's in de voedersilo. De Grote Bonte Specht heeft een voorkeur voor nootjes, gepeld of ongepeld. De Vlaamse Gaai liet zich pas zien toen er een netje met ongepelde pinda's in de wilg hing. Binnen de kortste keren had hij (of zij, soms waren ze er met z'n tweeën) het netje geplunderd. Altijd verrassend hoe snel vogels in de gaten hebben dat er wat te halen valt.

pimpelmees koolmees

Een winterlang leven Koolmees en Pimpelmees vreedzaam samen. Vanaf een tak wachten ze rustig af tot er een plekje bij de voedersilo vrijkomt. Maar tegen de tijd dat het broedseizoen aanbreekt worden ze concurrenten. De kleine Pimpelmees duldt geen koolmees in de buurt van zijn nestkastje. En ook onderling zie je steeds meer strijd tussen Koolmezen en Pimpelmezen onderling.

Turkse Tortel

Het paartje Turkse Tortel is een vast gast in mijn tuin. Ze hebben een voorkeur voor de graankorrels uit het vogelvoer. Nog een dikke maand, dan moeten ze weer zelf op zoek naar voedsel in de natuur.

Terug naar Blog 2024