Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

terug

Rondje De Kaap

Beukenlaan

Een mooie dag begin november is een prima moment om de beuken in De Kaapse bossen op de Utrechtse Heuvelrug bij Doorn op hun mooist te zien. Tussen uitkijktoren De Kaap en de fundering van een voormalige uitkijktoren ligt een schitterende beukenlaan die ik al heel lang op dit tijdstip in beeld had willen brengen. Ik was er of te vroeg of te laat, maar vandaag op het juiste moment. Vanaf de parkeerplaats bij Chalet Helenaheuvel kun je een mooi rondje lopen van 3,5 km (zie het kaartje op route.nl). Zo heb je genoeg tijd om te fotograferen, vogels te spotten, paddestoelen te ontdekken of gewoon te genieten van de mooie natuur.

kaapse bossen

De wandeling begint bij Chalet Sint Helenaheuvel. Het bordje Uitkijktoren geeft de kortste weg aan naar de uitkijktoren. Langs het pad staat een mix van loofbomen en dennebomen. De tamme kastanjes hebben al veel blad verloren, maar wat er nog aanzit is goudgeel gekleurd.

doornse kei

Het laatste stukje naar de uitkijktoren De Kaap maak je even een ommetje langs de Doornse Kei. De kei is afkomstig uit het verre noorden. Het is een herinnering aan de ijstijd toen het landijs tot halverwege Nederland kwam en vorm gaf aan de Utrechtse Heuvelrug. Met het ijs kwamen grotere en kleinere brokken keien mee. In de jaren dertig was dit monument een van de attracties van de Kaapse Bossen. Gratis kon je hem niet zien, want de toenmalige eigenaar van het bos vroeg wel entreegeld.

uitkijktoren De Kaap

Ook de uitkijktoren hoorde bij de attracties. Hij stond een stukje verderop. De huidige uitkijktoren werd in 2006 gebouwd door de huidige eigenaar Natuurmonumenten. Het stalen geraamte werd bekleed met larikshout uit de Kaapse Bossen. De toren is ruim 25 meter hoog. De beklimming wordt beloond met een grandioos uitzicht, zeker op een dag als deze.

Beukenlaan Kaapse Bossen

Hoogtepunt in de late herfst is de laan met dubbele rij beuken tussen de nieuwe en de voormalige uitkijktoren. Beuken werden veel gebruikt als laanbeplanting omdat het snelle groeiers zijn. Voordat Natuurmonumenten de Doornse Bossen in bezit kreeg, was het gebied eigendom van particulieren. Henrik Swellengreber kocht Schoonoordt bij Doorn toen hij rond 1750 terugkeerde uit Kaapstad. Hij gaf er de naam Kaapse Bossen aan omdat het gebied herinnerde aan zijn tijd in Zuid-Afrika. De laatste particuliere eigenaar was Mr. Klein, advocaat in Doorn, die het bos tegen betaling openstelde voor wandelaars.

beuk

De donkere gladde bast van de beuk is dun. Hij heeft daarom gauw last van zonnebrand. De dichte bladerkroon beschermt de stam tegen al te veel zonlicht en in een dichtbeplante laan staan de bomen in de schaduw van elkaar. Ook op de ondergrond valt weinig zonlicht, samen met de dikke laag afgevallen blad dat maar langzaam verteert is dat er de oorzaak van dat er in een beukenbos weinig onderbegroeiing is.

kaapse bossen beukenlaan

Bij de resten van de betonnen fundering van de voormalige uitkijktoren gaat de wandeling verder over de beukelaan naar rechts. De brede beukenlanen waren in vroegere tijden niet alleen geschikt om te wandelen, maar ook om er, voor het plezier, met een koets doorheen te rijden.

Ook onder naaldbomen is er weinig onderbegroeiing. Dat komt ondermeer omdat het weinig humusrijke grond is. Mossen doen het hier juist wel goed.

paddestoel paddenstoel

Om paddestoelen te ontdekken, moet je je ogen goed de kost geven. De opvallende vliegenzwam met zijn rode hoed is, anders dan een paar weken terug, nergens te bekennen. Het zijn bruine soorten in verschillende varianten die met hun schutskleur niet erg opvallen tussen de bruine bladeren. Deze soorten leven van het dode hout dat overal in het bos is te vinden.

Kaapse Bossen

We verlaten het rechte pad voor een kronkelig pad door gemengd bos. Hierlangs loopt ook de rood gemarkeerde wandelroute. Maar wij lopen die in tegengestelde richting. Je kunt bij dit pad goed zien hoe een regenbui in het heuvelachtige gebied het pad langzaam maar zeker uitholt, net als vroeger het smeltende landijs zijn sporen trok in het landschap.

kaapse bossen bij Doorn kaapse bossen

Een bos kan niet zonder beheer. Bomen hebben niet het eeuwige leven. Daarom is vernieuwing af en toe nodig. Een jonge beuk staat hier tegenover een oude knoest. Van de andere kant geeft dat een mooi doorkijkje.

Blijf je de rode route in omgekleerde richting volgen, dan kom je door afwisselend bos weer terug bij de parkeerplaats. Omdat op veel punten meerdere wandelpaden bij elkaar komen, loop je gemakkelijk fout. Een beetje dwalen is geen straf in dit mooie bos, maar wil je de wandeling kort houden dan is het een aanrader om de app te gebruiken van route.nl en de route Rondje De Kaap vooraf downloaden. Je kunt dan op lastige punten controleren of je nog op de goede weg zit.