Marijke van Eijkeren - Fotograaf
Home | Galerie | Blog | Routes | Publicaties | WerkAanDeMuur | Over mij | Contact

terug

Fietsrondje Houten

Rondje Houten voert door het verassende en afwisselende landschap van de gemeente Houten: het rivierenlandschap van het eiland van Schalkwijk, de boomgaarden van 't Goy, de nieuwe natuur van bos Nieuw Wulven en het groene en waterrijke Houten. De route volgt grotendeels fietsknooppunten en staat beschreven op route.nl.

De gemeente Houten kent een rijke historie, vaak nog zichtbaar in het landschap. De route start in het centrum van Houten bij het station waar ook fietsverhuur is en een VVV. Haal daar even de gratis kaart van de Kromme Rijnstreek; handig voor onderweg. Je kunt de route ook starten bij Hajé restaurant, TOP-locatie bij fietsknooppunt 90. Daar kun je gratis de auto parkeren en op eigen fiets de route rijden. Je kunt de route verkorten door van knooppunt 51 of 14 naar knooppunt 64 te fietsen.

Via de Oudwulfseweg kom je bij bos Nieuw Wulven aan de Marsdijk. Het nog jonge bos is begin deze eeuw aangelegd in het kader van Natuur om de Stad als onderdeel van de ecologische verbindingszone en recreatie op loop- en fietsafstand van de omliggende gemeenten. Voor kinderen is er een speelbos waar zij dammetjes kunnen bouwen, spannende oversteken maken over het water, takkenhut bouwen en spelenderwijs de natuur ontdekken.

fort Fectio

Tegenover de ingang van het bos ligt de toegang tot Fort Fectio. De Romeinen hadden op deze strategische plek, waar in die tijd de Rijn stroomde, hun fort. Veel later werd op deze locatie Fort bij Vechten gebouwd dat de Houtense Vlakte moest beschermen. Nu is er het Waterliniemuseum gevestigd dat het verhaal vertelt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Nieuw Wulven

De fietstocht gaat verder door het bos over het recreatieve fietspad naar de Rijnsbruggerweg. Via de Achterdijk en het Oostrumsdijkje kom je in 't Goy dat sinds 1962 onder de gemeente Houten valt. In de Middeleeuwen ontstond dit dorp rond het verdwenen kasteel Ten Goye.

kersenbloesem

Dat je hier veel boomgaarden tegenkomt is niet toevallig. De meanderende Rijn liet hier in vroegere tijden een stroomrug achter. Mensen konden hier niet alleen al heel vroeg veilig wonen, de goed doorlatende, vruchtbare grond is ook heel geschikt voor fruitteelt.

koeien in het weiland

Na de oversteek over het Amsterdam-Rijnkanaal kom je in het open landschap van Schalkwijk. Hier liggen de lagergelegen komgronden. Ook na de ontginning bleef dit gebied met zijn slecht doorlatende grond nat en vooral geschikt voor veeteelt.

Door een ingenieus aangelegd stelsel van waterwegen, stuwen en sluizen kon het land in tijden van oorlog onder water worden gezet. Een laagje van 40 cm was genoeg om de vijand op afstand te houden. Op de hoger gelegen gronden en strategische punten werden forten gebouwd. Op het eiland van Schalkwijk kom je veel van die werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie tegen. De route gaat gedeeltelijk langs de historische Traproute met kunstwerken van Marijn te Kolsté die de geschiedenis verbeelden. Bij Fort aan de Korte Uitweg kun je terecht voor een hapje en een drankje.

kasteel Heemstede

Vanaf knooppunt 3 gaat de route een heel eind pal langs de gemeentegrens van Houten met Nieuwegein en bij de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal een klein stukje eroverheen. Aan de andere kant van het kanaal ligt kasteel Heemstede. De route komt er niet langs, maar in plaats van links af te gaan op de kruising met de Heemsteedseweg kun je even rechtsafgaan voor een bezoek aan het park rond het kasteel.

De snelweg A27 doorkruist tegenwoordig de lange oprijlaan naar het kasteel die begint bij de Utrechtseweg. Je komt hier na de minder aantrekkelijke doorsteek over bedrijventerrein de Doornkade. Het is nu een fietspad langs de biezenvelden, de Houtense ijsbaan en een jonge boomgaard met verschillende soorten fruitbomen. Vanuit de Houtense wijken De Weerwolf en Wulven kun je hier zo van je huis uit een prachtige wandeling maken in de natuur. Het waterrijke gebiedje links van het pad is aantrekkelijk voor veel waterminnende vogels. Hier keert gegarandeerd in de lente elk jaar de karekiet terug.

meerkoet

Via de groenzone van Houten-Noord kom je terug bij het beginpunt van de route. Dankzij de unieke opzet van groeistad Houten gaat wonen en natuur binnen de stedelijke zone heel goed samen. De inheemse beplanting en de vele plassen en sloten vormen samen een ecologische verbindingszone naar het buitengebied die aantrekkelijk is voor vogels. Meerkoeten zie je er altijd, maar als je geluk hebt word je ook verrast met de blauwe flits van het ijsvogeltje.